Twee avonden lang virtuele vergadering van de gemeenteraad in Brugge

Dit beeld uit het Brugse stadhuis zullen we niet zien tijdens de gemeenteraden van april volgende week. Alle raadsleden en schepenen blijven in hun kot! (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De coronacrisis heeft ook zijn gevolgen voor de Brugse gemeenteraad en de OCMW-raad van april. Concreet betekent dit dat de zitting niet kan plaatsvinden in de vertrouwde Gotische zaal in het Brugse Stadhuis. Daarom wordt vanaf april en zo lang als nodig virtueel vergaderd: elk raadslid kan van thuis uit deelnemen aan de vergadering. Om een kakafonie te vermijden moet elk raadslid zijn micro gedempt houden en het woord vragen aan voorzitter Annick Lambrecht. Hopelijk lukt dat voor alle praatgrage Brugse politici….

De agenda is zeer uitgebreid, want de punten van de afgelaste zitting van maart worden er in meegenomen. Ook de jaarrekeningen 2019 staan op het programma. Bovendien wordt er een actuadebat georganiseerd over de maatregelen die de Stad voorstelt in het kader van de coronacrisis. Burgemeester Dirk De fauw start met een toelichting over de aanpak van stadswege, schepen van Financiën Mercedes Van Volcem licht het financiële luik toe en schepen van Sociale Zaken Pablo Annys geeft uitleg over de aanpak van het OCMW/Mintus. Daarna volgt het debat met de fracties.

Chatfunctie

De zitting wordt gespreid over twee avonden: op maandag 27 april om 18.30 uur worden de jaarrekeningen 2019 van de Politie, OCMW en de Stad besproken. Daarna wordt het ‘coronadebat’ gehouden. Op dinsdag 28 april worden de gewone agenda’s van de OCMW-raad en de gemeenteraad en de interpellaties behandeld.

Uiteraard verloopt een virtuele zitting anders dan een gewone fysieke bijeenkomst. De stijl van vergaderen wordt hierbij aangepast. De raadsleden houden van achter hun computer hun micro gedempt en kunnen het woord vragen via een chatfunctie. Wanneer gemeenteraadvoorzitster Annick Lambrecht het woord geeft aan een raadslid, dan kan hij/zij de micro activeren. In beeld komen telkens de vier raadsleden die het meest recent aan het woord zijn geweest, of één spreker naargelang de regie van de livestream.

Publiek

Geen fysieke zitting dus, maar toch zal het publiek de raadszittingen van maandag 27 en dinsdag 28 april kunnen volgen vanuit zijn ‘kot’. De zitting worden live gestreamd en zijn vanaf 18.30 uur live te volgen via de website van Stad Brugge: www.brugge.be/degemeenteraad

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.