Twaalfjarige straatmuzikantes spelen protestmuziek in Vredesstad voor Oekraïne: “We spelen zolang de oorlog duurt”

© (Foto TP)
Redactie KW

Na het uitrollen van enorme vredesvlaggen profileert Ieper zich nu als Vredesstad met muziek. Via spontane kinderlijke initiatieven en georganiseerde optredens vanuit de vredesdienst rond de iconische Lakenhallen tonen Ieperlingen zich solidair met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Iedereen wordt uitgenodigd om er elke week muziek te spelen. “En liefst ook in de rest van de Westhoek, zo lang het nodig is.”

“We blijven het belangrijk vinden dat we vanuit een stad, die een dikke eeuw geleden zelf helemaal vernield was, signalen uitsturen dat een oorlog geen manier is om internationale conflicten op te lossen”, stelt Iepers vredesambtenaar Filip Deheegher.

Die signalen klinken de komende weken als muziek in de oren. Ieperling Rik Decramer (68) stond afgelopen donderdag als eerste onder het Nieuwerck, de aanbouw van de Lakenhallen.

“Ik leid een solidariteitskoor. Gitaar en zang zijn al lange tijd een hobby”, vertelt Rik. “Ik speelde onder meer het Oekraïense volkslied en het oude vredeslied Where Have All the Flowers Gone? van Pete Seeger. Tijdens de oorlog in Joegoslavië musiceerde elke avond iemand in Ieper. Daar deed ik toen ook aan mee.”

De inspiratie voor deze muziekprotesten komt van Vedran Smailović. Hij is bekend als de cellist van Sarajevo, een stad die deel uitmaakte van Joegoslavië. “Hij speelde tijdens het beleg van Sarajevo in de jaren negentig muziek in de ruïnes van de stad. Met het risico door sluipschutters onder vuur genomen te worden, speelde hij ook vaak op begrafenissen”, aldus Deheegher. “Muziek was zijn vorm van verzet tegen de oorlog.”

De twaalfjarige meisjes Fé De Wulf en Merel Degraeve uit Ieper startten met een eigen initiatief en spelen dwarsfluit op de Grote Markt om geld in te zamelen voor vluchtelingen uit Oekraïne. “Bekende liedjes, zoals Let It Go van Frozen en My Heart Will Go On van Titanic”, klinkt het. “Met ons eerste optreden hebben we al bijna driehonderd euro opgehaald. Zondag staan we er opnieuw van 12.30 tot 14 uur. We proberen één tot twee keer per maand te spelen, zolang de oorlog duurt.”

De optredens via de vredesdienst blijven op dezelfde locatie bij de Lakenhallen. “Een symbool van de totale destructie en enorme veerkracht van de stad na de Eerste Wereldoorlog”, zegt Deheegher. “Vanuit vredesplatform Westhoek-Vredeshoek roep ik ook andere gemeenten op om muziek te spelen. Laat dit een signaal zijn vanuit de hele regio. En liefst zolang het nodig is.”

Speel je mee? vrede@ieper.be of 057/23.94.59. (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.