Twaalfde smultocht voor geitenproject moeder Rita uit Izegem in India

(gf)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Rita Vandenberghe overleed twee jaar geleden, maar haar ziel leeft verder in de vele projecten die ze voor Samugam en Askovi opstartte. In India zijn ze haar allerminst vergeten. Haar man Pol en zoon Bert ondernamen recent een inleefreis naar het land en mochten er een opvangtehuis inhuldigen dat haar naam draagt.

Rita stond bekend voor haar tomeloze inzet voor tal van goede doelen en was een voorvechter voor zij die het minder goed hadden. Tijdens een inleefreis naar India leerde ze in Pullambadi vrijwilliger Bruno Savio kennen. In 2006 richtte ze de Belgische tak van Samugam op. Die zet zich actief in tegen de ongelijkheid en armoede in het land. In de loop der jaren kwam er onder andere een leprahuis, een naaischool en een opvangtehuis voor zigeunerkinderen en kinderen die er op een stortplaats achtergelaten werden bij. Er is ook het geitenproject, waarbij families drie geiten krijgen als economische steun.

Levenswerk

Na het overlijden van Rita namen dochter Nele en een werkgroep van twintig vrijwilligers het levenswerk van Rita over. Ook haar man Pol en zoon Bert laten zich niet onbetuigd. Tussen 21 januari en 15 februari trokken ze voor het eerst op inleefreis naar India om er de projecten van Rita te bezoeken. “Het was een ongelofelijke ervaring”, blikt Pol terug. “Nele is al zeven keer geweest en zoon Jeroen twee keer, maar wij nog nooit. Ik hield vroeger altijd de boot af omdat ik medicijnen moest nemen, maar na al die jaren wou ik nu toch eindelijk zelf eens zien waar mijn vrouw zich zo lang voor heeft ingezet.” Hetzelfde verhaal bij Bert: “Het was er door omstandigheden nog nooit van gekomen, maar nu zat ik net een periode tussen twee jobs in en dus besloot ik het er op te wagen. Ik boekte de reis en op een dag stond pa voor mijn deur met de melding dat hij mee zou gaan en zo zijn we dus met ons tweeën naar India vertrokken.”

Op de eerste dag dat vader en zoon in het land waren, zagen ze tot hun verbazing Bruno Savio op televisie. “Hij werd ontvangen bij de Indische president die hem bekroonde omdat uit een bevraging bleek dat de kinderen in hun opvangtehuis het gelukkigst waren. Er hing een geldprijs van 8.000 euro aan vast en die zal Bruno in de projecten investeren. Een mooi gebaar van de overheid, maar we hopen dat er nu ook structurele maatregelen zullen volgen. Het zou mooi zijn dat door de erkenning van de president de regering van de deelstaat Tami Nadu zal beslissen om toch steun te geven. Voorlopig houden ze de boot af omdat het om kinderen uit de laagste kaste van het land gaat en dat rust nog altijd een taboe op.”

Pol Degryse samen met de werkgroep die instaat voor de organisatie van het evenement. (foto Frank)
Pol Degryse samen met de werkgroep die instaat voor de organisatie van het evenement. (foto Frank)© (foto Frank)

Laagste kaste

Bert en Pol kregen in de dagen daarop uitgebreid de kans de projecten van Samugam te bezoeken. “De stortkinderen krijgen er veel mogelijkheden”, zegt Bert. “Ze kunnen dankzij Samugam hun diploma halen of yoga-, muziek- en computerles volgen. We hebben er ook de tijd genomen om te luisteren naar de levensverhalen van die kinderen. Enorm pakkend, zeker omdat we nu gezichten op de verhalen konden kleven die mijn moeder, Jeroen of Nele altijd vertelden. Zo hebben we kennis gemaakt met Kowsy, de eerste vouw die afgestudeerd is uit opvangtehuis Jalyhome. Zij had normaal gezien geen toekomst als kind omdat ze in de laagste kaste geboren is, maar door de kansen die ze nu kreeg, heeft ze haar diploma. Er is daar één constante: er is veel armoede, maar het viel ons vooral op hoe gelukkig de kinderen er ondanks de soms schrijnende toestanden zijn. Het werk dat Samugam verricht, heeft er hun levens veranderd.”

Hoewel er veel armoede is, zijn de kinderen daar toch erg gelukkig

Het mooiste moment van de reis moest toen nog komen. “In Pullambadi is er een nieuw opvangtehuis bijgebouwd dat plaats biedt aan 150 kinderen”, zegt Pol. “Ze hebben het omgedoopt tot Mother Rita House. Ik mocht samen met Bert een gedenksteen van Rita onthullen. Een enorm emotioneel moment. Haar foto hangt ook op verschillende plaatsen en aan de ingang prijkt ze op een grote banner. Ze dragen er haar op handen en dat doet ons enorm veel deugd.”

Geitenproject

Op zondag 10 maart organiseert Samugam in basisschool Bellevue in de Bellevuestraat 28 zijn twaalfde smultocht ten voordele van het geitenproject. Om 11.30 uur is er aperitief en een spaghettifestival en tussen 13 en 14 uur start een wandeling van zes kilometer met stopplaatsen met lekkernijen en animatie. Dit keer is het thema toepasselijk genoeg ‘Reis door India’.

Volwassenen betalen 15 euro en kinderen onder de twaalf jaar slechts 12 euro. Enkel spaghetti kost 11 euro voor volwassenen en 8 euro voor kinderen. Enkel wandelen 9 euro voor volwassenen en 8 euro voor kinderen. Inschrijven kan door over te schrijven op het rekeningnummer BE98 7775 9920 9593 met vermelding van alle gegevens, ook indien vegetarisch.

Bert heeft alvast een extraatje in petto. “Ik heb er een liedje opgenomen met de kinderen van Jalyhome. Het is een raplied in het West-Vlaams en zij hebben het refrein in het Engels voor hun rekening genomen. Het gaat om een eerbetoon aan het Jalyhome-project en het werk dat mijn moeder er verrichte. Op de smultocht gaan we de videoclip van dat liedje in première tonen. De opnames waren heel leuk, alleen hebben we eerst een hele dag opgenomen met een camera waar mijn pa was vergeten een geheugenkaart in te stoppen (lacht). Gelukkig verliep de tweede dag wel alles goed.”

Meer info op de Facebookpagina Samugam België. Info over de smultocht bij Nele Degryse op 0474/66.61.52 of neledegryse@hotmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier