Twaalf verdachten gearresteerd voor mensensmokkel met kleine bootjes

Politie en brandweer waren begin dit jaar op zoek naar vermiste transmigranten die vanuit De Panne de oversteek waagden. (foto Belga) © belga
Redactie KW

In een groot internationaal onderzoek naar een mensensmokkelnetwerk zijn de afgelopen dagen twaalf verdachten gearresteerd. Dat melden Europol, Eurojust en het West-Vlaamse parket. De bende van voornamelijk Iraanse origine zou transmigranten met kleine bootjes en in levensgevaarlijke omstandigheden naar het Verenigd Koninkrijk smokkelen.

De smokkelaars kochten bootjes in Nederland, om die door West-Vlaanderen naar Frankrijk te vervoeren, waarna ze de transmigranten in deze bootjes de zee in duwden.

Bij elke vaststelling in West-Vlaanderen wordt onderzoek gevoerd naar zowel de herkomst van de bootjes als de organisatie die de vluchtelingen effectief in deze bootjes op de Noordzee duwt.

Het is tijdens deze internationale contacten dat gebleken is dat een organisatie actief was in de verscheidene landen rond de Noordzee. Sommige personen waren actief in Nederland, waar de meeste bootjes werden gekocht, om deze bootjes vervolgens door België te vervoeren naar Frankrijk, waar ze werden ingezet voor feiten van mensensmokkel. Andere personen waren actief in het Verenigd Koninkrijk.

Internationale samenwerking

Met bijstand van Europol werd de eerste informatie uitgewisseld. In de schoot van Eurojust werd een gemeenschappelijk onderzoeksteam (Joint Investigation Team – JIT) opgericht met onderzoekers van Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Belgische onderzoekers in dat team maken deel uit van de afdeling mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen.

Op 28 en 29 september 2020 werden zo 12 personen gearresteerd op verdenking van mensensmokkel: 2 arrestaties in Nederland, 7 in Frankrijk en 3 in het Verenigd Koninkrijk). Omdat geen van de verdachten zich op het ogenblik van de arrestaties in België bevond, dienden in België geen arrestaties te worden verricht.

Snel resultaat

“We hebben vanuit het parket van West-Vlaanderen het initiatief genomen om in dit dossier naar een gemeenschappelijk onderzoekteam te evolueren met de vier landen rond de Noordzee”, klinkt het bij het parket West-Vlaanderen. “We zijn dan ook uitermate tevreden dat dit nu al tot een actiedag is gekomen die tot twaalf arrestaties heeft geleid.”

Het is nu aan de magistraten in de diverse landen om te gaan beslissen tegen wie vervolging zal worden ingesteld in de betreffende landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier