Twaalf nieuwe bezoekboerderijen in West-Vlaanderen

Marc Wyckaert geeft de voeldoos door aan leerlingen van Klavertje 3 uit Oostvleteren. Ook gedeputeerde Bart Naeyaert mocht eens voelen. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Marc Wyckaert en Heidi Deheegher van ‘t Populierenhof in Stavele zijn een van de twaalf nieuwe landbouwersgezinnen die hun bedrijf openstellen voor groepsbezoeken. Ze krijgen daarbij steun van de Provincie West-Vlaanderen en Inagro. Woensdag mochten ze een klasje uit Oostvleteren ontvangen.

Sinds 2002 zet Provincie West-Vlaanderen actief in op groepsbezoeken aan land- en tuinbouwbedrijven via het aanbod ‘Met de klas de boer op’ voor scholen en ‘Samen de boer op’ voor groepen volwassenen. Ondertussen zetten ruim 70 West-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven hun deuren open voor een blik achter de schermen. Daar zijn recent twaalf nieuwe bezoekboerderijen bijgekomen: De Mahoney in Pittem, Hoeve Saperge in Beerst, De Vredestuin in Passendale, De Heerlijkheid in Vladslo, ‘t Populierhof in Stavele, De Korenbloemhoeve in Torhout, Dequeecker-Dezeure in Wulveringem, Kiwibes Poperinge, Champignonkwekerij Tack, Wijndomein Ravenstein in Wervik, Belhop in Poperinge en ‘t Hof van de Rhille in Woumen.

Inagro selecteert, begeleidt en adviseert bezoekboerderijen. “Jaarlijks bezoeken ruim 16.500 kinderen en een veelvoud volwassen de boerderijen. Nieuwe bezoekboerderijen kunnen om de twee jaar instappen in het aanbod van Met de klas de boer op en Samen de boer op”, zegt Nele Dejonckheere, adviseur landbouweducatie en -verbreding bij Inagro. “Heel wat bedrijven reageerden op de oproep van vorig jaar en volgden na een screening een tweedaagse basisvorming. Die landbouwers zorgen, supergemotiveerd en helemaal klaargestoomd, voor een nieuwe dynamiek.”

Twaalf nieuwe bezoekboerderijen in West-Vlaanderen

‘t Populierhof van landbouwers Marc Wyckaert (53) en Heidi Deheegher (49) in Stavele is één van de nieuwe bezoekboerderijen. Ze wonen er met hun volwassen kinderen Arthur (24), Lucie (22) en Louis (19). “Door hieraan mee te doen willen we in de eerste plaats de consument dichter bij de producent brengen”, vertelt Heidi. “Op die manier leren de kinderen waar hun eten vandaan komt zodat ze niet denken dat melk van de Colruyt komt. Bovendien komen de landbouwers zo nog eens positief in de kijker.”

Woensdag had ‘t Populierhof de leerlingen van basisschool Klavertje 3 uit Oostvleteren op bezoek. Marc laat onder meer voeldozen rond gaan. “In de dozen zit de voeding van de koeien: vers gras, gras uit de silo dat twee dagen gedroogd werd en hooi, dat minstens een week gedroogd is”, vertelt Marc. “Het bezoek sluiten we altijd af met een degustatie, zeg maar een melkverwennerij. Daarvoor hebben we zelfs een oude koeienstal omgebouwd tot ontvangstruimte.”

“We vinden het heel tof om te doen”, pikt Heidi in. “Ook de kinderen halen hun hartje: ze mogen kalfjes voeden, zelf melken en… ze mogen ook eens vuil worden. Soms vragen ze zelfs of ze op vakantie mogen komen.”

Ook provincie West-Vlaanderen ondersteunt de bezoekboerderijen. “Provincie West-Vlaanderen besliste om de subsidie op te trekken van 30 naar 50 euro, waardoor deze excursie laagdrempeliger wordt voor scholen”, zegt gedeputeerde Bart Naeyaert. “Land- en tuinbouw zijn nu zeer divers en het aanbod bezoekboerderijen weerspiegelt die diversiteit. Groepen verkennen gespecialiseerde melkvee- en groentebedrijven tot bedrijven in nichesectoren als wijnbouw, hertenfokkerij of eetbare paddenstoelen. Elk bedrijf heeft een eigen passie, verhaal en toekomstplan. Bezoekers selecteren bedrijven die hun nieuwsgierigheid prikkelen via onze websites of onze brochures, die we net vernieuwden.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier