Twaalf Fransen na ruim vijf jaar terecht voor vier cannabisplantages

In de Goevrouwestraat in Lauwe werden restanten van een opgedoekte plantage gevonden.© Lieven Samyn
In de Goevrouwestraat in Lauwe werden restanten van een opgedoekte plantage gevonden.© Lieven Samyn
Redactie KW

Twaalf Fransen uit de Rijselse regio moeten zich na ruim vijf jaar onderzoek voor de rechtbank in Kortrijk verantwoorden voor hun betrokkenheid bij vier cannabisplantages in Menen, Lauwe, Wevelgem en Aalbeke. Slechts vier bekommerden zich om hun proces en kwamen opdagen. Ze riskeren 1 jaar tot 30 maanden cel, boetes van 8.000 tot 16.000 euro en een verbeurdverklaring van in totaal ruim 300.000 euro.

Op 27 augustus 2015 raakte een elektriciteitskast aan een woning in de Leopoldstraat op de Barakken in Menen overbelast. Vonken sprongen in het rond waardoor buren de politie en brandweer belden. Ook een technicus van elektriciteitsnetbeheerder Eandis kwam ter plaatse, die vaststelde dat de overbelasting het gevolg was van een frauduleuze aansluiting.

Verder onderzoek bracht aan het licht dat er achter de muren van de woning een cannabisplantage met zo’n 850 plantjes schuil ging. De huurovereenkomst leidde naar Vincent F. (31) uit Mons-en-Baroeul, die ook een pand in de Goevrouwestraat in Lauwe huurde. Ook daar konden overblijfselen van een opgedoekte plantage van 300 plantjes gevonden worden. Die plantage was op het moment van de inval al verhuisd naar de Gullegemstraat in Wevelgem.

Klusjesman

Eind 2015 ging F. over tot bekentenissen. Hij fungeerde naar eigen zeggen als klusjesman en leidde de speurders nog naar een pand in de Moeskroensesteenweg in Aalbeke en enkele Franse cannabisplantages.

In Wevelgem had ook een 31-jarige vrouw uit Rijsel een onderkomen. Zij was de buitenechtelijke vriendin van een medebeklaagde. Beiden vroegen de vrijspraak. “Natuurlijk kon men er haar vingerafdrukken vinden, was ze er regelmatig en had ze de sleutels”, aldus haar advocaat Jan Leysen. “Ze sprak er af en toe met haar vriend af en organiseerde er een verjaardags- en halloweenfeestje. Maar ze wist van de plantage op de zolderverdieping niets af. Haar vriend wist wel van de plantage maar had geen actieve rol. Hij raadde Vincent F. zelfs aan zich uit de organisatie te trekken en naar de politie te stappen.”

Ook de twee andere aanwezige beklaagden uit Rijsel vroegen de vrijspraak. “Alles is gebaseerd op verklaringen van F., die alle redenen had om hen aan de galg te praten en zijn eigen betrokkenheid te minimaliseren”, aldus advocaat Dimitri Vantomme.

Vonnis op 20 april. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.