Twaalf bestuurlijke aanhoudingen na mars voor veiligheid in Zeebrugge

Redactie KW

De mars voor veiligheid lokte zondagnamiddag ongeveer 350 betogers naar Zeebrugge, de organisatoren spreken over 500 deelnemers. Er was een incident waarbij enkele heethoofden een kerk probeerden te betreden, maar de politie kon dat verhinderen. Twaalf personen werden bestuurlijk aangehouden.

Met de steun van Vlaams Belang en Voorpost verzamelden 350 à 400 rechtse manifestanten aan het Sint-Donaasplein. “Na een hele reeks incidenten is het genoeg geweest”, meent organisator Jordy Commeyne. “De veiligheid van het volk moet primeren op de veiligheid van de transmigranten, dus vandaar deze mars.” Volgens de organisatoren waren er zeker 500 betogers. De deelnemers scandeerden slogans als “Islamieten, parasieten” en “Alle grenzen toe”. Ook de Brugse priester Fernand Maréchal, die transmigranten helpt, werd door de mangel gehaald.

Er was een incident waarbij een groepje probeerde om de Stella Mariskerk binnen te gaan. “Dat werd door onze agenten verhinderd. Twaalf personen werden bestuurlijk aangehouden”, vertelt Lien Depoorter van de Brugse politie.

De Zeebruggenaren zelf waren niet massaal aanwezig op de mars. “Ze zijn bang om hun nek uit te steken”, aldus Jordy Commeyne. “Maar we hebben wel massaal hun steun.” Voor de organisatie van de mars deed hij een beroep op de Vlaams-nationalistische beweging Voorpost, die over een eigen ordedienst beschikt. “We willen de Zeebruggenaren een veilig gevoel geven en dus is het belangrijk dat de betoging vandaag ook veilig verloopt.”

Fabienne Willemkens en haar zoon Philip Savels.
Fabienne Willemkens en haar zoon Philip Savels.© foto WK

Fabienne Willemkens stapte mee op met haar zoon Philip Savels. “Ik voel me in mijn eigen gemeente niet meer veilig, en dan zitten we met een pastoor die de illegalen onderhoudt en een burgemeester die hen in bescherming neemt. Dat is toch te zot voor woorden”, briest Fabienne. De overlast is volgens haar alleen nog maar toegenomen. “Mijn man ziet de problemen elke dag: hij werkt in de haven. De mensen lopen weg uit Zeebrugge, er is meer en meer leegstand.”

“Zeebrugge loopt leeg”, zeggen ook Natasja en haar zoon Kyrian. “Hij werd hier onlangs nog van zijn fiets gesleurd en ik heb me zelf al verschillende keren geïntimideerd gevoeld aan de bushalte. Iedereen in Zeebrugge is bang, de mensen komen niet meer buiten. Er moet echt dringend actie ondernomen worden.”

Organisator Jordy Commeyne rechts op de foto.
Organisator Jordy Commeyne rechts op de foto.

Onderweg hield de mars halt op de markt waar de voorzitter van Voorpost, Bart Vanpachtenbeke, en Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) het woord namen. Sintobin richtte zich in zijn speech tot kersvers Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V), die onlangs pleitte voor een meer humane aanpak en voorstelt om een juridisch infopunt op te richten in de haven. Hij zou daarover dinsdag tussenkomen in de Brugse gemeenteraad.

De rechtse studentenleider Dries Van Langenhove meende dat een gevoel van onveiligheid voor een groot deel van de Vlamingen natuurlijk is geworden.
De rechtse studentenleider Dries Van Langenhove meende dat een gevoel van onveiligheid voor een groot deel van de Vlamingen natuurlijk is geworden.

Daarna ging de mars terug naar het startpunt. Daar nam Wouter Vermeersch, fractieleider bij het Vlaams Belang in Kortrijk, het woord. Hij zei dat de kust en Zeebrugge niet overspoeld worden door de opwarming van het klimaat, maar door vluchtelingen. Tot slot betrad de rechtse studentenleider Dries Van Langenhove het podium. Hij meende dat een gevoel van onveiligheid voor een groot deel van de Vlamingen zo natuurlijk is geworden, dat ze niet meer op straat komen om te strijden voor dat thema.

https://www.youtube.com/watch?v=WWN-igwdSR8

(WK/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier