TVH uit Waregem bestaat vijftig jaar: “Ook onze ceo spreken we hier met de voornaam aan”

© HDV
Redactie KW

TVH bestaat vijftig jaar en dat wordt al het hele jaar uitbundig gevierd. Het gaat de grootste werkgever van de regio dan ook voor de wind. Het nieuwe hoofdgebouw dat naast het huidige wordt opgetrokken, maakt dat nog eens duidelijk. “In vergelijking met 15 jaar geleden zijn hier dan ook ruim duizend mensen meer aan de slag”, zegt Isabelle Van de Voorde, communicatieverantwoordelijke van TVH Parts.

Thermote & Vanhalst, zoals TVH vroeger genoemd werd, blijft een bedrijf buiten categorie in onze regio. De wereldspeler in industriële voertuigen en hun onderdelen heeft afdelingen in 27 landen, klanten in ruim 180 landen en een personeelsbestand dat in Waregem 2.500 medewerkers bedraagt en in de hele wereld oploopt tot 6.700. Isabelle Van de Voorde, die wereldwijd de communicatie van het bedrijf in goede banen leidt, praat over het succes en de werkcultuur in TVH en over haar job.

TVH doet me altijd denken aan continue en soms spectaculaire groei. Al herinner ik me dat het in het crisisjaar 2008 plots iets minder was.

“Dat klopt. Toen voelden we de economische crisis hard en zagen we twee jaar op rij een stagnatie. Sindsdien is het bedrijf opnieuw spectaculair gegroeid met het gevolg dat er veel vacatures zijn op dit moment. Ik vermoed dat het er nu ongeveer 150 zijn die we vanuit onze hoofdzetel in Waregem aanbieden.”

Als kind was ik er vast van overtuigd dat ik astronaut zou worden

Zoveel vacatures, een mens zou bijna denken dat je hier maar hoeft binnen te stappen om een job te hebben. Is het zo gemakkelijk?

“Neen, het bedrijf blijft streng in de selectie en wil enkel mensen binnenhalen van wie de persoonlijkheid aansluit bij de algemene waarden van het bedrijf. Kort samengevat komt dat er op neer dat we medewerkers zoeken die goed kunnen samenwerken, creatief kunnen meedenken, een sociale ingesteldheid hebben, efficiënt kunnen werken en waarvan we merken dat ze zich hier goed zullen voelen.”

Ik hoor je niet zeggen dat het gepaste diploma nog het grootste obstakel is.

“Dat is vaak wel zo, maar zeker niet in alle gevallen. Als we zien dat iemand de nodige ambitie en de capaciteiten heeft voor een bepaalde job, maar niet de volledige kennis, dan hoeft het diploma geen bezwaar te zijn. Zo iemand kan een opleidingstraject volgen dat hem of haar in staat stelt het werk te doen. Ik denk hierbij onder meer aan jobs met een technisch commercieel profiel.”

Het succes van het bedrijf is zichtbaar. Op dit ogenblik verrijst een gloednieuw hoofdgebouw naast het huidige. Loopt alles vlot?

“Nu is het hier nog een echte bouwwerf maar het gebouw zal, zoals gepland, in 2021 af zijn. Toen de hoofdzetel in 2004 van Gullegem naar hier aan de Brabantstraat in Waregem verhuisd is, waren er bij benadering 1.100 tot 1.200 werknemers. Nu zijn het er in Waregem 2.500 waarvan er 2.000 in de hoofdzetel aan de Brabantstraat werken. Behalve de broodnodige extra ruimte die er komt voor zo goed als alle afdelingen, komen er meer vergaderzalen bij, zal er een nieuw en groter restaurant dan het huidige opengaan en zijn er een meeting center, een aula en een showroom voorzien.”

Een van de kenmerken van TVH is dat er mensen werken van alle mogelijke nationaliteiten. Lukt dat?

“Dat is voor ons heel gewoon en de logica zelf. Dat het zo vlot gaat, komt overigens omdat we hier allemaal voor hetzelfde doel staan: de onderneming beter maken. Dan is de kans op conflicten klein. Weet je dat arbeiders hier op een bepaalde afdeling onlangs nog een hele dag mee de ramadan gevolgd hebben om te begrijpen wat het voor hun moslim-collega’s betekent om dat wekenlang te doen. Mooi toch?”

Is duurzaamheid een thema bij TVH?

“Zeker, er wordt voortdurend gekeken hoe het bedrijf nog beter kan om aan de milieunormen te voldoen. Zo wordt het restaurant binnenkort plasticvrij en hebben we alle werknemers een dopperfles cadeau gedaan in de hoop dat niemand nog plastic flessen koopt. We stimuleren de mensen ook om met de fiets te komen of om te carpoolen. Dat laatste is belangrijk want sommige werknemers wonen tot 50 km ver. CO2-neutraal is TVH niet, maar het bedrijf doet inspanningen en wil straks zelfs het VN-charter duurzaam ondernemen behalen. We hebben al tien jaar op rij het charter duurzaam ondernemen van ondernemersorganisatie VOKA verworven.”

Arbeiders hebben hier onlangs een hele dag mee de ramadan gevolgd om te begrijpen wat het voor hun moslim-collega’s betekent om dat wekenlang te doen. Mooi toch?

Blijft er nog iets over van de geest van de familiale onderneming zoals die in 1969 gestart is?

“Heel zeker. Nog altijd blijft het een regel dat we hier niemand met meneer of mevrouw aanspreken maar met de voornaam. Dat is ook zo tegenover onze ceo Dominiek Valcke. Nieuwkomers zijn soms verrast dat dit zo is, maar hier heerst een erg informele bedrijfscultuur. De families Thermote en Vanhalst zijn er trouwens altijd blijven naar streven om de familiale bedrijfscultuur te behouden bij TVH.”

Van de stichters is alleen Paul Thermote, inmiddels 76, nog in leven. Springt hij nog wel eens binnen?

“Ja dat doet hij zeker één tot twee keer per week. Hij heeft onlangs ook nog de afdeling in Polen bezocht. Paul, die nu in de raad van bestuur zetelt, heeft dan wel niet meer de dagelijkse leiding van de TVH-Groep, maar is toch nog erg betrokken. Hij blijft ook de vriendelijke man die hij altijd geweest is.”

Je werkt hier nu dertien jaar. Hoe voelt het aan om deel uit te maken van een bedrijf dat het zo goed doet?

“Het is prettig om te beseffen dat je in een stabiele bedrijfsomgeving werkt en dat het gevaar klein is dat er plots een afdankingsgolf op ons af komt of, erger nog, een faillissement zoals bij reisorganisator Thomas Cook het geval was.”

Je bent leidinggevende van het team communicatie. Wat houdt dat in?

“In de eerste plaats betekent dit dat ik hier een team van negen mensen leid in de hoofdzetel in Waregem. Ik stuur deels ook het communicatieteam in de Verenigde Staten aan. Daar bevindt zich de tweede belangrijkste vestiging van TVH. Daarom ga ik er eind dit jaar opnieuw langs. Voor de afdelingen in alle andere 25 landen doen we de communicatie vanuit Waregem. Ik blijf er ook naar streven om onze communicatiestrategieën te verbeteren.”

Wat zie je zelf als de grootste uitdaging in jouw vak?

“Dat we op de juiste manier begrepen worden. Communicatie lijkt simpel, maar is het niet. Een misverstand kan makkelijk ontstaan en dat moeten we altijd vermijden. Daarom is het ook vaak belangrijk om op het juiste moment informatie vrij te geven. Soms kan het gebeuren dat we nog niets kunnen lossen omdat nog niet alles op poten staat.”

Misschien wat moeilijk, maar wat zie je zelf als je grootste talenten?

“Ik denk dat ik nogal perfectionistisch ben. Verder vind ik dat ik goed kan luisteren naar mensen. Als mensen zich niet goed voelen, dan zal ik dat snel herkennen en er ook over praten.”

Wist je als kind al dat je dit wou doen?

“Neen toen was ik er vast van overtuigd dat ik astronaut zou worden. (lacht) Het onbereikbare van de ruimte sprak me enorm aan. Tot op vandaag behoud ik trouwens een fascinatie voor het heelal. Ik denk dat ik 16 of 17 zal geweest zijn toen ik besefte dat ik beroepshalve met communicatie wou bezig zijn. Al had ik aanvankelijk een reclamebureau in gedachten. Nadat ik communicatiewetenschappen gestudeerd heb in Gent, ben ik eerst elders gaan werken, onder meer bij postorderbedrijf Neckermann. Nu ben ik heel tevreden met wat ik hier doe. Ik heb hier veel kansen gekregen en ook gegrepen en ik zie me niet meteen nog op een andere werkplek terecht komen. Ik ben er van overtuigd dat mijn toekomst bij TVH ligt.” (Freddy Vermoere)

BIO:

Privé:

Isabelle Van de Voorde (42) is getrouwd met Kris Demets (56). Ze hebben samen twee kinderen: Emma (14) en Matisse (12) en ze wonen in Sint-Eloois-Vijve.

Loopbaan:

Isabelle studeerde communicatiewetenschappen aan de UGent. Nadien werkte ze zes jaar bij Neckermann Postorders in Temse, vervolgens bij de Persgroep in Kobbegem en in juli 2006 is ze gestart bij TVH Waregem. Daar leidt ze het communicatieteam wereldwijd.

TVH:

Paul Thermote en Paul Vanhalst hebben in 1969 Thermote & Vanhalst (TVH) gesticht in Gullegem. TVH, inmiddels wereldspeler in industriële voertuigen en hun onderdelen, heeft zijn hoofdzetel aan de Brabantstraat 15 in Waregem. De TVH-groep heeft een omzet van 1,6 miljard euro en telt wereldwijd 6.700 werknemers, waarvan 2.500 in Waregem. (vfb)

De tips van Isabelle:

Favoriete horecazaak:

“We gaan niet zo vaak uit eten maar naar het Boothuis gaan we wel eens graag. Het eten is er lekker en de omgeving is heerlijk met het uitzicht op het water van de stadionvijvers. Als ik afspreek met mijn zus belanden we wel eens in Hobo’s restaurant. Daar is het eten nog iets beter maar ook wel duurder. Meestal nemen we dan het menu. Ik wil ook Den Treffer vermelden. We doen regelmatig aan badminton en dat is daar in de sportzaal. Nadien springen we wel eens binnen in de cafetaria. Ik waardeer er de uitgebreide kaart. Je kunt er ook een lekkere pannenkoek of iets kleins eten. In de zomer is het ook heerlijk om daar op het terras te zitten.”

Favoriete winkel:

“Dat is De Standaard Boekhandel. Ik ben een boekenwurm en kan daar dus niet langsgaan zonder dat ik er even binnen spring om het nieuwe aanbod te checken. Ik doe dan dus mijn toer door de winkel al blijf ik vaak bij de afdeling psychologie hangen. Zo heb ik daar het boek ‘Mentaal kapitaal’ gekocht van Elke Geeraerts. Dat gaat over mentale veerkracht en dat ben ik nu aan het lezen.”

Favoriete (sport)club/vereniging:

“Dat is Waregem Badmintonclub. Tot voor mijn bevallingen deed ik om de twee weken mee aan een tornooi en ik had toen toch ook een redelijk klassement. Vroeger speelde ik wel meer maar ik blijf wel badminton spelen. In de club leerde ik mijn man kennen en mijn vader en mijn zus spelen er ook. Ik wil ook onze quizploeg vermelden. Ik quiz regelmatig en we pakken ook regelmatig uit met een eigen quiz in het Torenhof. Dit is elk jaar ten voordele van Koester.”

Favoriete evenement:

“Dat zijn de Waregem Koersefeesten met Waregem Koerse op de dinsdag als hoogtepunt. Dit jaar hebben we uitzonderlijk een jaartje overgeslagen omdat het veel te warm was maar normaal zijn we altijd van de partij. De Kleinste Steeple woonden we wel bij, de kinderen vinden het heerlijk. Zaterdag- en maandagavond tekenden we present voor de optredens in het Park Casier. Het afsluitende vuurwerk missen we ook nooit.” (vfb)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier