‘Tuutjesboom’ verwelkomt eerste fopspenen

De ‘tuutjesboom’ staat in het Eugène Dermautpark.© JCR
De ‘tuutjesboom’ staat in het Eugène Dermautpark.© JCR
Carl Bruneel

In Staden werd een ‘tuutjesboom” in gebruik genomen. De boom in het Eugène Dermautpark is er speciaal voor de jongste inwoners van de gemeente. Als ze afscheid nemen van hun fopspeen kunnen ze die kwijt in de boom. Het gemeentebestuur geeft hen in ruil voor hun fopspeen een beloning.

“Afscheid nemen van het fopspeen is een onderdeel van het opgroeien.”, weet jeugdschepen Gwendolyn Vandermeersch (Open VLD). “Voor sommige peuters is dit geen evidente stap, want net hun fopspeen brengt vaak troost in moeilijke momenten.”

Dat was ook inwoner Jeffrey Hoorelbeke opgevallen. Daarom deed hij aan het gemeentebestuur de suggestie om ook in Staden een ‘tuutjesboom’ in het leven te roepen. Het voorstel kon meteen op veel bijval rekenen bij het Huis van het Kind Staden, een initiatief van het gemeentebestuur.

Troostmiddel

Het Huis van het Kind ondersteunt ouders bij de zorg en de opvoeding van hun kinderen. Niet alleen met antwoorden en advies, maar ook met initiatieven van preventieve gezondheidszorg, opvoedingsondersteuning en ontmoeting.

“Tutteren is een belangrijk troostmiddel voor een peuter”, gaat de schepen verder. “Eenmaal het kind ouder wordt, kan het wel voor problemen zorgen. Zowel voor de tanden, spraakontwikkeling als nachtrust kan tutteren nare gevolgen hebben. Tutteren zorgt er bijvoorbeeld voor dat er extra ruimte ontstaat tussen de bovenste en onderste tanden of dat je kind ’s nachts vaker wakker wordt als het zijn fopspeen verliest.”

Staden is voortaan een tuutjesboom rijker. 🌳 De boom komt er speciaal voor de jongste inwoners. 👶 Zij die hun luiers…

Geplaatst door Gemeente Staden op Donderdag 25 maart 2021

Daarom vond zowel het gemeentebestuur als het Huis van het Kind het belangrijk om in te gaan op het voorstel van Jeffrey Hoorelbeke. “Om hun afscheidsmoment aan hun ‘tutter’ niet onopgemerkt te laten voorbijgaan, krijgen alle peuters die hun fopspeen schenken aan de ‘tuutjesboom’ een geschenk”, vertelt schepen Vandermeersch.

Stadense knuffelbeer

“Ze krijgen een Stadense knuffelbeer, ideaal om de fopspeen te vervangen op momenten waarop tutteren troost bood. We raden ouders ook aan om aandacht te besteden aan het wegschenken van de fopspeen en kinderen er goed op voor te bereiden.”

Dat kan bijvoorbeeld door samen af te tellen naar het schenkmoment, door te praten over wat het betekent om zonder tutter te slapen en door op zoek te gaan naar een alternatief troostmomentje. “Vergeet overigens ook niet anderen te inspireren. Dat kan door jouw moment te delen met #DeStadenaar. Misschien komt jouw peuter dan wel in de volgende editie van het gemeentelijk infomagazine.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.