Tussen IJzer en Geleed Middelkerke verzamelt al 40 jaar postzegels

De leden van Tussen IJzer en Geleed werden uitgenodigd op het gemeentehuis. © LC
Redactie KW

Tussen IJzer en Geleed Lombardsijde-Middelkerke viert zijn smaragden jubileum. De club werd opgestart op 18 november 1979. Na een mindere periode als DAVI-FILA werd met een voorlopig comité de Postzegelkring Tussen IJzer en Geleed Lombardsijde-Middelkerke opgericht in het Kippenren in Westende. Op 16 december 1979 was de club een feit en in 1981 waren er al 60 volwassen leden, 24 jeugdleden en 20 steunende leden. Daarna kwamen nog veel hoogtepunten.

Désiré Moons is voorzitter van de postzegelkring: “Onze club ruilt postzegels, verkoopt ze en instrueert de jeugd. We willen onze bestuursleden van harte bedanken om al die jaren de club draaiende te houden. Onze trouwe leden, die maandelijks steevast op post zijn op onze bijeenkomsten, zijn natuurlijk ook enorm belangrijk. Zes leden zijn er al bij van in het begin: Daniel Vanheste, Andre Bentein, Philemon De Jaeger, Frank Moons, Frans Verslype en Etienne Moons”, zegt Désiré.

“Dit 40-jarig bestaan is een speciale gebeurtenis. Na de viering in het gemeentehuis was er nog een feestmaaltijd. ” Hoe verzorg je nu zo’n collectie? En hoe zie je of een postzegel iets waard is? “Een belangrijke tip is om goed te kijken naar de afstempeling. De datum en stad moeten er zeker op staan”, vindt Désiré. “Postzegels verzamelen is een dure hobby, iets wat niet veel jongeren nog aanspreekt. Een collectie uitbreiden kost heel wat geld. Er bestaan exemplaren die wel ?40.000 kosten. Daar heb je met wat geluk twee wagens voor. Het is dan ook steeds moeilijker om nieuwe leden aan te werven. Deze verenigingen zijn met uitsterven bedreigd. Onze club is wel uniek in Middelkerke met 35 leden. We hopen de jeugd toch nog warm te krijgen om bij ons lid te worden”, roept Désiré op. “Kinderen van overleden verzamelaars denken soms een fortuin te bezitten aan postzegels, maar ze staan snel met hun voetjes op de grond als ze de prijzen van een handelaar horen. Meestal mag je gelukkig zijn met een vijfde van de catalogusprijs.”

Werk aan de winkel

“In Groot-Middelkerke is er nu maar één postzegelclub en dat is die van Lombardsijde. Die van Middelkerke en Westende zijn ermee opgehouden. Waar zijn al hun filatelisten gebleven?”, gaat erevoorzitter Etienne Moons verder.

Mensen denken snel dat ze een fortuin aan postzegels hebben, maar staan met de voeten op de grond als ze de prijzen horen

De Koninklijke Postzegelclub van de Westhoek uit Nieuwpoort krijgt regelmatig een tweede verblijver over de vloer die blij is dat hij of zij op zondag een club aan de kust gevonden heeft. Dit moet toch ook hier kunnen? Er is dus werk aan de winkel, want er zijn dringen nieuwe leden nodig. Ook het bestuur moet uitbreiden en daar is ook nood aan bijkomende mensen. Er zijn wel enkele dames die een speciale vermelding verdienen en die jaren gezorgd hebben voor de clubbar: Lieve Vallaeys-Bonny, Lia Bonny, Marleen, Solange en Jacqueline.”

Mooie herinneringen

De kring kent een rijk verleden. Ze hielden clubmaaltijden, pannenkoeknamiddagen, tijdelijke postkantoren met een prachtige tentoonstelling en een bijzondere postafstempeling in 1981 en een busreis naar de internationale tentoonstelling Belgica 82 in Brussel. Verder brachten ze een bezoek aan het Postmuseum in Brussel en het Vlasmuseum in Kortrijk, maar ook de bijzondere viering in 1989 voor de herdenking van de gevechten te Lombardsijde in 1914 en 75 jaar slag aan de IJzer blijft bij.

Nog een mooie herinnering is de viering van 400 jaar Lombardsijde en 100 jaar Westende, met het inzetten van een postkoets op 6 juli 1996.

(RDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier