Turnvereniging Go4Gym zit aan het plafond en zoekt extra ruimte

Stefaan Lernout

Met enige trots noemen ze zich de grootste vereniging van Wevelgem. Nadeel van die titel is datGo4Gym en Go4Dance voortdurend op zoek zijn naar ruimte om hun leden in de beste omstandigheden te laten oefenen. In de topturnhal in de Porseleinhallen wemelt het in normale tijden van gymnasten. Met de huidige maatregelen moet Go4Gym echter het aantal trainingsuren aanzienlijk beperken.

Tot 2008 telde Wevelgem twee turnverenigingen: Hoger Op werd opgericht in 1910, Steeds Hoger in 1921. Toen in 2007 De Porseleinhallen werden geopend en de turnclubs een gloednieuwe sportzaal tot hun beschikking kregen, zagen de twee clubs al snel de voordelen in van een samensmelting. Die kwam er een jaar later onder de naam Go4Gym.

Turnen was altijd al een populaire vrijetijdsbesteding in Wevelgem, die haast uitsluitend recreatief beoefend werd. De sport kreeg echter een boost door Aagje Vanwalleghem die bij Steeds Hoger lange tijd trainde onder Hilde Masselis, nog steeds actief bij Go4Gym als jeugdcoördinator. Op de Olympische Spelen van Athene In 2004 slaagde Aagje erin als eerste Belgische deel te nemen aan de finale in de individuele meerkamp. Zonder twijfel hebben de successen van Aagje ook andere gymnasten gestimuleerd, en ook nu nog blijft ze verbonden met de club. Niettegenstaande ze in Oudenaarde woont, turnt haar zesjarig dochtertje Noa bij Go4Gym. En geeft moekeHilde Vanwalleghem nog steeds turnles aan de kleuters.

Synchroonspringen

Go4Gym telt al veel jaren ongeveer 850 leden, ze is daarmee de grootste vereniging in Wevelgem. “Met het huidige ledenaantal zitten we eigenlijk aan ons plafond”, moet Veronique Vermassen toegeven. “Niet dat er niet voldoende interesse is van jongeren, het probleem schuilt in de beschikbare accommodatie. De Porseleinhallen zitten nu al overvol met onze gymnasten en die van andere verenigingen. Onze trampolinespringers trainen momenteel in de turnzaal van SPWe omdat er geen andere zaal hoog genoeg is voor onze A-gymnasten. Vroeger trainden ze in de sporthal in de Vanackerestraat, daar sprongen ze tot tegen het plafond. Een van hen, Florian Vandenberghe, is huidig Belgisch kampioen in synchroonspringen en mag deelnemen aan het Europees kampioenschap. We zijn blij dat ze in SPWe terecht kunnen maar dat is geen ideale omgeving. We hopen dan ook dat de nieuwe sporthal die in de Hoogstraat komt, hiermee rekening zal houden.”

“Door Aagje Vanwalleghem kreeg de sport een boost in Wevelgem”

Meer dan honderd leden van Go4Gym nemen deel aan competities. De competitiegymnasten zijn onder strikte voorwaarden weer aan het trainen. Dat georganiseerd krijgen is geen evidentie want er mogen maximaal twintig personen samen zijn. “Je moet weten dat voor de coronacrisis zowel op zaterdag en zondagvoormiddag continu meer dan honderd turners aanwezig zijn in de Porseleinhallen”, weet Veronique. “Noodgedwongen hebben we dus het aantal trainingsuren per gymnast moeten beperken en zelfs helemaal stopgezet voor de recreatieve turners.”

Brownies

Tijdens de lockdown bezorgden de trainers wel oefeningen via Facebook en Instagram, er werden ook video’s opgenomen hoe je leert handenlopen bijvoorbeeld. “Maar voor onze topsporters is dat absoluut onvoldoende”, onderstreept voorzitter Vermassen. “Zij trainen dagelijks verschillende uren. Het is moeilijk om de motivatie hoog te houden als je geen concreet doel hebt.”

Corona bezorgde de club ook een extra financiële opdoffer: “Jaarlijks verkopen we pannenkoeken en brownies om de kas te spijzen. Door de grote hoeveelheid laten we de verdeling in twee fasen verlopen. Net toen we de bestellingen binnen hadden voor de tweede fase sloeg het virus toe. Helaas waren toen al onze brownies geleverd. Die hebben we weggeschonken aan de woonzorgentra in Wevelgem en Lauwe en aan AZ Groeninge. We zullen alsnog de koeken leveren bij de inschrijving in september. Als we al mogen starten in september, natuurlijk. Sowieso zijn we van plan om volgend jaar minder lidgeld te vragen aan wie ook dit jaar ingeschreven was.”

Info: wie Go4Gym kan helpen aan extra ruimte om te turnen, kan contact opnemen op info@go4gym.be.

Go4Gym

Opgericht in: 2008 na de fusie van de bestaande turnverenigingen Steeds Hoger en Hogerop. Al in 1910 werd er in Wevelgem in clubverband geturnd.

Voorzitter: Veronique Vermassen, Dieter Vanhaezebrouck is de secretaris

Ledenaantal: 850 en daarmee is Go4Gym/Go4Dance de grootste vereniging van Wevelgem. Een hondertal leden zijn aangesloten bij Go4Dance. De club telt ook 55 lesgevers.

Lokaal: de leden turnen zowat in alle sporthallen van deelgemeente Wevelgem, hun thuisbasis is de gymzaal in de Porseleinhallen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.