Turnkring Neptunus uit Bredene viert 50ste verjaardag

Marc, en meer nog zijn zus Anne Vandevelde, zijn nog steeds de bezielers van turnkring Neptunus. © MM
Redactie KW

Turnkring Neptunus bestaat 50 jaar, een mijlpaal voor de club. Met voorzitter Marc Vandevelde en zijn zus en duivel-doet-al Anne blikken we terug op een halve eeuw turnen in Bredene. “Zeg niet zomaar turnkring tegen Neptunus”, verwittigen Marc en Anne. “Onze kring staat voor zoveel meer dan alleen maar (keur)turnen…”

Marc Vandevelde (57) en zijn zus Anne (61) vormen vandaag de ruggengraat van Turnkring Neptunus. “Ik ben al 15 jaar voorzitter, maar omdat ik nog altijd actief ben in het familiebedrijf (Werkhuizen Decloedt, red.) schuif ik zowat alle taken op mijn zus Anne af”, knipoogt Marc.

Oma Lucienne

Marc zelf is al van dag één lid bij Neptunus. “Onze oma Lucienne (Decloedt, red.) was ooit een begenadigd turnster en introduceerde ons in de sport. Ik was zeven, toen ze me naar mijn eerste turnles meezeulde. Chris Stubbe, turnleraar aan het O. L. V.-College van Oostende, stond toen in voor de eerste trainingen bij Neptunus. Dat was in zaal Cruysduyne.”

“Neptunus is in de schoot van KAV Bredene ontstaan. Ongeveer tegelijkertijd werd ook toneelkring De Klisse opgericht”, herinnert Anne, die twee jaar geleden de Schaal voor Sportverdienste kreeg, zich nog. “De opzet van Neptunus was vanaf het prille begin om de nood aan beweging bij kinderen en vrouwen te lenigen. Ook vandaag staat in ons strategisch plan nog altijd het voornemen om motorische vaardigheden – evenwicht, balvaardigheid, kracht, behendigheid… – bij de plaatselijke jeugd aan te kweken . Op die manier heeft onze turnkring de voorbije vijftig jaar heel wat jongeren in de sport geïntroduceerd. Ze hebben er leren bewegen en ontdekt welke sport – turnen, maar net zo goed balsporten of vechtsporten – hen het best ligt. De rol van Neptunus in de lokale sportontwikkeling mag daarom niet onderschat worden.”

We telden ooit meer dan 700 leden, zakten weg tot 99 turners, maar tellen er nu weer 440

Anno 2019 blijft het aandeel vrouwen en kinderen in de vereniging nog altijd erg groot. “Mannen maken maar een klein deel van ons ledenbestand uit. Zij komen dan vooral naar onze conditietrainingen. Jeugdwerking staat hoog in ons vaandel”, pikt Marc in. “Dat blijkt ook uit ons ledenbestand: tweederde daarvan is jeugd. Dat ledenaantal zit de laatste jaren trouwens weer in de lift.”

“Op zijn toppunt telde Neptunus meer dan 700 leden”, haalt Anne zich voor de geest. “We waren toen zowat de grootste sportclub van Bredene. Dat aantal kalfde de voorbije jaren af naar een alarmerende 99 leden. Maar dit jaar zitten we toch alweer op 440 leden.”

“Hoe we die heropstanding voor mekaar hebben gekregen? Door het vertrouwen van de mensen weer te winnen en…door altijd beschikbaar te zijn. Anne is echt elke training aanwezig. En dan moet je weten dat we zes dagen op zeven lessen organiseren in sportcentrum Ter Polder en in Cruysduyne. Een straffe toer, maar gelukkig kan Anne daarvoor als jonggepensioneerde tijd vrijmaken”, beseft broer Marc.

32 lesgevers

Om al die lessen voor mekaar te krijgen, rekent Neptunus dit jaar op 32 lesgevers. Vooral de Power Yoga, Zumba en figuurtraining mogen momenteel op heel wat belangstelling rekenen. Het kinderturnen blijft bij ons natuurlijk centraal staan. We bieden als enige in de regio Multi Skillz aan. Sessies waarbij de motoriek en hand-oogcoördinatie van de kinderen wordt getest.”

Of er bij Neptunus intussen een Nina Derwael-effect waar te nemen valt? “Goh, niet meteen, en dat heeft natuurlijk veel te maken met het feit dat wij geen pure keurturnkring zijn. Bovendien, eindeloos groeien brengt ook problemen met zich mee. Waar organiseer je bijvoorbeeld al die lessen? Vandaag kunnen we gelukkig al terecht in de nieuwe boks-, dans- en dojozaal, als aanvulling op de polyvalente en grote zaal van Ter Polder. Maar we moeten ook nog altijd naar Cruysduyne uitwijken. Dat brengt heel wat gezeul met materiaal met zich mee. In die zin is het jammer dat we nooit een eigen (turn)zaal hebben gekregen. Een jaarlijks turnfeest is daarom ook geen optie meer. We zouden al die trotse en nieuwsgierige (groot)ouders nooit een plaats kunnen geven…”

(MM)

Turnkring Neptunus

* Opgericht op 16 januari 1969 met Jacques Tousseyn als eerste voorzitter.

* Organiseerde zijn eerste turnfeest in juni 1977.

*Nam in 1987 deel aan het tv-programma ‘Speel op Sport’ (presentatie Gert Verhulst). Neptunus moest het in een tumblingwedstrijd opnemen tegen onder meer Willen is Kunnen.

*In 1989 volgde Hilde Tousseyn haar vader op als voorzitter. Zij werd in 1997 op haar beurt opgevolgd door Maurits Leyre.

*Marc Vandevelde is sinds 2004 nog maar de vierde voorzitter van Neptunus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier