Turnkring Atlas uit Tielt gaat 24 uur turnen om gymnasten met een beperking te steunen

Tibo Spiessens en Marloes de Brabandere zijn samen met de andere leden klaar voor de Turnathon. © WME
Redactie KW

Met De Warmste Week in het verschiet laten tal van verenigingen hun groot hart zien. Zo ook de leden van de Tieltse turnkring Atlas, waar ze op vrijdag 8 en zaterdag 9 november 24 uur non-stop aan het turnen gaan in sporthal De Ponte. De opbrengst van de Turnathon gaat naar Turnkring Vlamertinge, die G-gym aanbiedt voor gymnasten met een beperking.

“Begin vorig sportjaar speelden Marloes de Brabandere en ik al met het idee om iets te doen rond het steeds groter worden van onze club”, steekt Tibo Spiessens van wal. “Net tijdens die periode werden er veel acties georganiseerd voor De Warmste Week en zo kwamen we op het idee om een 24 urenmarathon te doen. Het bestuur ging akkoord, maar dan wel in 2019 omdat het al iets te kortbij was om alles te regelen. Bij de start van dit seizoen werd het startsein gegeven via de ouders. Dat deden we door turnzakken te verkopen, waarvan alle winst naar het goede doel gaat. Begin oktober werd uiteindelijk de Turnathon aan alle ouders en gymnasten bekendgemaakt via een brief.”

Cafetaria ook open

Samen met Marloes de Brabandere is Tibo een van de drijvende krachten achter de Turnathon, maar gelukkig kunnen ze rekenen op vele helpende handen. “Zonder al onze trainers en bestuursleden zouden we dit niet kunnen doen”, klinkt het. “Wanneer we ons idee aan hen vertelden, kregen we alleen maar positieve reacties en was iedereen bereid om mee te werken. De trainers en bestuursleden zullen het moment zelf ook ingezet worden: toegang, verkoop en training geven. Via via hoorde ook Stijn De Rammelaere van ons idee en hij wilde er graag aan meewerken. Hij zal de cafetaria van sporthal De Ponte ook 24 uur openhouden. Een deel van die opbrengst gaat ook naar het goede doel.”

In de nacht van vrijdag op zaterdag kan je aan aperitieftafeltjes naar het turnen kijken, terwijl je een drankje nuttigt

De organisatoren hopen op een talrijke opkomst. “We starten op vrijdag 8 november om 18 uur om te eindigen de dag erna om 18 uur. In die 24 uur zijn al onze groepen – goed voor bijna 400 leden – verspreid en zal er non-stop geturnd worden. Er is telkens ook vijf minuten overlap, zodat er nooit pauze zal zijn. Het laatste halfuur wordt er een eindshow gegeven.”

Symbolische euro

“We plaatsen stoelen en banken, zodat mensen gemakkelijk alle toestellen kunnen zien. Iedereen mag komen kijken naar de gymnasten en betaalt daarvoor een symbolische euro. Op zaterdag zullen er zaken te koop aangeboden worden zoals koffiekoeken, cupcakes, hotdogs, turnzakken… Mensen kunnen ook vrij een gift schenken in een van de aanwezige geldbussen of een plaatje aanvragen voor 1 euro. We hebben ook gedacht aan de jongere generatie. In de nacht van vrijdag op zaterdag kan je aan aperitieftafeltjes naar het turnen kijken, terwijl je een drankje nuttigt.”

Atlas zal Turnkring Vlamertinge vzw steunen. “Zij bieden niet alleen lessen aan zoals wij dat doen, maar ook G-gym. Dat zijn turnlessen voor kinderen met een beperking. Marloes en ik hadden daar nog nooit van gehoord en het leek ons dan ook dé kans om G-gym te steunen en meer in de aandacht te plaatsen.”

(KeMa)