Tuinjournalist Marc Verachtert lanceert nieuw boek: “Moestuin uit de tijd van grootvader heeft afgedaan”

Redactie KW

Marc Verachtert is in de tuinierswereld bekend voor zijn boeken en schrijfsels in kranten en gespecialiseerde tijdschriften. Samen met collega tuinliefhebber Bart Verelst schreef hij een nieuw boek: ‘Zakboek voor de hapklare moestuin’.

Het was na Barts tv-optreden bij ‘Het Goede Leven’ van Wim Lybaert dat Marc hem leerde kennen. Bij een door Marc medegeorganiseerde uitstap naar een Leuvense kruidentuin was Bart een van de sprekers: “Bart heeft toen een kruidengin met 39 verschillende eetbare kruiden en bloemen uitgebracht. De drank was bovendien 39 graden sterk. Dat was voor mij samen met zijn passie voor tuinieren dé reden om hem uit te nodigen, waarna ik lekker met hem ben gaan eten. Die avond is de basis voor ons eerder boek: ‘Zakboek voor de Klimaattuin’ gelegd. Sindsdien werken we meer en meer samen en merken we dat we elkaar goed aanvullen”, legt Verachtert uit.

Het idee voor het nieuwe boek: ‘Zakboek voor de hapklare moestuin’, groeide in het najaar van 2019. “We merkten toen dat de oude manier van moestuinieren had afgedaan. De werkwijze van grootvader die 500 preiplantjes had waarna grootmoeder aan het steriliseren moest, is voorbijgestreefd. Daar wilden we iets mee doen. Toen corona begon, werden de tuincentra leeggeplukt, waardoor bleek dat het kweken van groenten nog altijd hip is. Alleen gaat men daar nu anders mee om”, vertelt de tuinjournalist.

Zowel beginnende als ervaren tuinier kan met boek aan de slag

Hapklaar

In het nieuwe boek presenteert het duo een nieuwe manier van tuinieren: ‘hapklaar tuinieren’. “Daarin proberen we mensen aan te zetten om te tuinieren in functie van wat ze gaan eten. Zaai, plant en groei bovendien met het oog op de agenda. Wat wil je op tafel zetten tijdens bijvoorbeeld dat lentefeestje of die barbecue met familie of vrienden?” Het boek bulkt van de tips om zelf aan de slag te gaan. De reacties zijn intussen positief, want waar een beginner in het boek zijn weg leert vinden in de tuin, komen er ook bijzondere groenten en speciale werkwijzen aan bod. “Zo kan ook de wat meer ervaren tuinliefhebber met ons boek aan de slag”, besluit de Beernemnaar.

In het najaar komt het duo opnieuw in de media. Momenteel werkt Verachtert aan een televisieprogramma voor Plattelands TV en Eclips TV. Ook Bart Verelst speelde daarin een rol, want hij zit mee aan tafel bij de brainstormsessies voor het programma.

Het boek ‘Zakboek voor de Hapklare moestuin’ wordt uitgebracht door Uitgeverij Lannoo en is te koop voor 19,99 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.