Tuinhier Deerlijk: “Volkstuinpark brengt mensen toch bij elkaar”

Enkele van de bestuursleden in het volkstuinpark Overakker: Ludwine Vanhoutte, Trui Debo, Romain Pannecoucke, Jack Vens, Patrick De Clercq, voorzitter Jan Desimpelaere en Philippe Parmentier. © MVD
Redactie KW

Ook bij Tuinhier gooide het coronavirus de werking totaal overhoop. “Wij konden één voordracht organiseren en daarna ging alles dicht. Gelukkig kon de werking van het volkstuinpark Overakker gewoon verdergaan. Uiteraard met inachtneming van alle voorschriften”, vertelt voorzitter Jan Desimpelaere.

Tuinhier groeit en bloeit. De vereniging telt elk jaar meer leden en houdt er een actieve werking op na. “Wij hebben ook jonge mensen in het bestuur en bieden een gevarieerd programma aan. In een normaal jaar zijn dat vijf voordrachten, een uitstap, een avond over bloemschikken, een bezoek aan een tuinier, bedrijf of iemand van onze leden en niet te vergeten de ruilbeurs in het voorjaar . Op deze beurs ruilt een grote groep leden overschotten van planten of bloemen met elkaar. Tussendoor wordt door een kenner tips gegeven voor onderhoud en/of teeltwijze.”

Sinds enkele jaren voert de vereniging een actieve aanwezigheidspolitiek. Jan Desimpelaere: “Wij zijn elk jaar met een stand present op de midzomermarkt van Unizo, verzorgen de praktische zaken op het Sint-Elooisfeest en zijn te vinden op Facebook. Wij waren aanwezig op de Deerlijkse handelsbeurs en ook te zien in de stoet van de Molenhoek. Naast een gevarieerd programma willen wij maximaal naar buiten komen. Wij teren niet op het verleden en dit werpt vruchten af met veel leden en gewoonlijk zo’n 90 aanwezigen op de voordrachten. De uitschieter was een voordracht met 150 aanwezigen. Ook de tombola is telkens een succes en de algemene vergadering met koffietafel in november wordt ook steeds druk bijgewoond. Door de coronacrisis staat alles op losse schroeven maar dit najaar hopen wij toch nog iets te organiseren.”

Sociaal gebeuren

Het volkstuinpark in de Tapuitstraat vormt momenteel de kern van Tuinhier. “Dit jaar zijn er slechts zeven percelen op overschot om te tuinieren. Er is een dertigtal liefhebbers actief op ons park Overakker. Wij konden in deze coronatijd alles safe houden. Afstand houden en voldoende ontsmetten, waren geen probleem en elk lid heeft zijn eigen kastje in het lokaal. Wij werken in openlucht en mee daardoor kon alles verdergaan. In de eerste maanden moesten de leden te voet of met de fiets naar de volkstuin komen omdat dit geen essentiële verplaatsing was. Maar het lukte en dat was een geluk voor de vereniging. Vanop afstand met elkaar praten, kon ook nog en zo te zien zijn de gewassen op de percelen mooi. De volkstuintjes blijven vooral een sociaal gebeuren. Er is een whatsapp-groep waarin de leden kunnen overleggen of vragen kunnen stellen. In de warme zomermaanden zorgen leden voor elkaars groenten door ze water te geven. De leden weten ook dat er plantoverschotten in bakken staan. Ine Declercq is het centrale aanspreekpunt voor de volkstuinen.”

Start to tuinier

De werking bleef overeind maar het barbecuefeestje dat eind augustus gepland was op het park, moest geannuleerd worden. De voorzitter is ervan overtuigd dat het succes aanstekelijk werkt. “Wij organiseren een ‘start to tuinier’-cursus en willen hier binnen enkele jaren demo’s geven over het snoeien van fruitbomen. Tuinieren blijft een gezonde en goedkope hobby. In deze bijzondere tijden zijn steeds meer gezinnen daarvan overtuigd. Het brengt mensen bij elkaar; maar in deze tijd zijn afstand houden en hygiëne noodzakelijk en daar gaan wij maximaal voor.” (MVD)

Tuinhier Deerlijk

Tuinhier is een bloeiende vereniging met 460 leden en een uitgebreide werking. De tweede grootste Tuinhierafdeling van de provincie, na Waregem.

Opgericht: In1941 door huisarts Philip Monbaliu (voorzitter), gemeentesecretaris Jozef Destrooper, notaris Joseph Devos en tuinliefhebber Paul Benoit.

Doel: In oorlogstijd de mensen met raad en daad bijstaan om zelf groenten te kweken.

Werking: Een brede waaier van initiatieven, vooral naar de praktijk gericht.

Opmerkelijk: De sfeer in de groep en het elkaar helpen staan vooraan.

Recent: Opstart van een volkstuinpark langs de Tapuitstraat.