Tuin ’s Gravenwinkel in Torhout wellicht al vanaf maart toegankelijk

Tussen zaal Club de B (links) en het domein ’s Gravenwinkel (met rechts het herenhuis op de achtergrond) bevindt zich het verbindingsstukje dat de stad nu aankoopt.©Johan Sabbe
Tussen zaal Club de B (links) en het domein ’s Gravenwinkel (met rechts het herenhuis op de achtergrond) bevindt zich het verbindingsstukje dat de stad nu aankoopt.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Twee maanden geleden heeft Torhout de site ’s Gravenwinkel aangekocht. Om de mooie tuin van het historische domein te kunnen verbinden met de nabije stedelijke tuin de Brouckere, heeft de gemeenteraad maandagavond de aankoop van een tussenliggend lapje grond van 228 vierkante meter goedgekeurd.

De stad betaalt voor het belangrijke verbindingsperceel 28.500 euro of 125 euro per vierkante meter. Dankzij die noodzakelijke aankoop zal er wellicht al vanaf maart in het groen gewandeld kunnen worden vanaf de Fraeysstraat tot aan de Aartrijkestraat en omgekeerd, een prachtige doorsteek.

Groene verbinding met de tuin de Brouckere

Voor het domein ’s Gravenwinkel, bijna 4.000 vierkante meter groot en ook wel de site d’Aussy genoemd, betaalt de stad 850.000 euro. In de zomer van 2016 zetten de eigenaars – een deel van de familie d’Aussy – de aloude site al te koop, maar het stadsbestuur aarzelde, vooral omdat er zich niet direct een invulling aanbood voor het grote herenhuis van het domein. De hele site is sinds 25 februari 2011 een beschermd monument, wat ingrijpende verbouwingswerkzaamheden onmogelijk maakt. Maar alleen al de strategische ligging van het domein en de schitterende tuin met waardevolle parkelementen maken de aankoop meer dan waardevol.

Nu ook het tussenliggende stukje grond stadseigendom wordt, kan de groene verbinding tussen de tuin ’s Gravenwinkel en de tuin de Brouckere perfect gerealiseerd worden. Het perceel grenst bovendien aan de tuin van het voormalige Sociaal Huis, dat eveneens in stadsbezit is en de totale aaneensluitende oppervlakte vergroot.

Oase van rust in het hart van de stad

Het is de bedoeling om de tuin ’s Gravenwinkel zo snel mogelijk voor het publiek open te stellen. Dat zou in principe al in maart moeten kunnen. “We willen er een aangename locatie van maken in het hart van de stad”, aldus schepen van Stadspatrimonium Hans Blomme (CD&V). “Een oase van groen en rust. We zullen een participatietraject opstarten om te horen hoe de Torhoutenaren de inrichting van de tuin willen. Alle ideeën zijn welkom.”

Bertrand Vander Donckt (Groen) vroeg waarom er zo’n 25 procent meer betaald werd dan het bedrag vermeld in het schattingsverslag. “In een onderhandelingsprocedure is het niet altijd gemakkelijk om je exacte prijs af te dwingen”, antwoordde schepen Blomme. “De verkoper wist natuurlijk ook wel dat we die grond graag gekocht hadden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.