Tui Fly voorzichtig tevreden met opheffing van reisverbod: “Als de hele wereld rood kleurt, zijn we terug bij af”

TUI Fly begon begin april pas opnieuw te vliegen. Vanaf maandag zijn niet-essentiële reizen ook weer toegelaten.©Jeffrey Roos
TUI Fly begon begin april pas opnieuw te vliegen. Vanaf maandag zijn niet-essentiële reizen ook weer toegelaten.©Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Niet-essentiële reizen zijn sinds maandagochtend niet langer verboden. TUI Fly reageert afwachtend. “Als alle landen rood kleuren, hebben wij weinig aan de opheffing van dat verbod.”

Het verbod op niet-essentiële reizen liep ten einde op zondag 18 april. Vanaf maandag is reizen binnen de Schengenzone opnieuw toegelaten, al wordt het nog altijd afgeraden. “Dat is op zich goed nieuws, want we zijn lang vleugellam geweest”, vertelt Piet Demeyere, woordvoerder bij TUI Fly. “Maar dat brengt ook andere zorgen met zich mee. Nu het verbod wegvalt, gaan we terug naar het systeem van kleurcodes. Als de hele wereld dan opnieuw rood kleurt, dan zijn we terug bij af.”

Quarantaine is er te veel aan

Voorlopig vliegt TUI Fly enkel op Alicante, Malaga en de Canarische eilanden Tenerife en Gran Canaria. “Er zal souplesse moeten zijn in de beoordeling van die kleuren”, vervolgt Demeyere. “Sinds februari gebruikt men een Europees systeem waardoor de regio’s groter worden. De Canarische eilanden bijvoorbeeld worden nu als een geheel gezien, terwijl eigenlijk niet alle eilanden de kleurcode rood verdienen. We hopen op een meer gedetailleerde visie. En dan is er ook nog de verplichte quarantaine. Reizigers die van een rode bestemming terugreizen naar ons land moeten in quarantaine. Voor veel reizigers is die quarantaine er te veel aan en onhaalbaar. Die landen doen er alles aan om alles veilig te doen verlopen. Je kan er niet binnen zonder PCR-test van maximum 72 uur. Dat moet echt wel voldoende zijn om die bestemmingen vrij te geven.”

Voorlopig kreeg TUI nog geen extra boekingen binnen. “Mensen zijn voorzichtiger geworden. Al is de goesting om te reizen er zeker. We hielden onlangs een enquête en 80 procent van de bevraagden gaf aan dat ze zo snel mogelijk terug op reis willen. Maar wie betaalt nu graag een voorschot zonder dat er zekerheid is of je al dan niet op reis zal kunnen vertrekken? Het zullen vooral last-minutes zijn die geboekt zullen worden. Niet omwille van de prijs, maar om zekerheid te hebben”, aldus Demeyere.

Helft gevuld

Begin april steeg het eerste toestel van TUI Fly op vanaf de luchthaven van Oostende, nadat Tui Fly voor de laatste keer op 8 november 2020 vertrok naar Alicante. TUI zegt best wel tevreden te zijn met de bezettingsgraad tijdens de eerste twee weken van april. Uiteraard ging het toen enkel om essentiële verplaatsingen. “Onze toestellen waren telkens voor meer dan de helft gevuld en daar zijn we best wel tevreden mee. Zodra we merken dat er meer passagiers zijn die een vlucht boeken, gaan we ook onze capaciteit verhogen en de bestemmingen gaan uitbreiden. Eens de omstandigheden waarin we kunnen reizen verbeteren, zal de vraag ongetwijfeld stijgen en dan gaan we aanpassingen doorvoeren”, besluit Demeyere.

Weten naar welke landen je sinds maandag opnieuw mag reizen? Check het hier .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier