TUI doekt vlucht Oostende-Barcelona op

Naast Barcelona verdwijnt ook Oostende-Nice definitief uit het aanbod. © Foto DJ
Redactie KW

TUI schrapt Barcelone met onmiddellijke ingang van het aanbod vanuit de luchthaven van Oostende. De bestemming, die in 2015 werd opgestart, was nochtans populair. Ook Nice verdwijnt definitief als bestemming vanuit Oostende.

In oktober 2014 maakte TUI, toen nog Jetair, bekend dat er een rechtstreekse lijn kwam tussen Oostende en Barcelona. De interesse was meteen groot. 2,5 maanden voor de eerste vlucht in april 2015 telde Jetairfly al een totale bezettingsgraad van meer dan een derde. “Dit overtreft onze verwachtingen. Een citytripbestemming wordt normaal niet vroeg op voorhand geboekt”, klonk het.

Een van de redenen van het succes waren de aantrekkelijke vlieguren op woensdag, vrijdag en zondag. Vooral de vrijdagmorgen-zondagavondcombinatie was bijzonder populair bij de reizigers. Toerisme Vlaanderen en Westtoer ondersteunden de nieuwe lijn en lanceerden een promotiecampagne in Spanje, onder andere op stadsbussen, om zakenmensen en toeristen uit Spanje naar Oostende, Brugge en Gent te lokken.

Boeing 737-800

Een jaar na de opstart zette Jetairfly door het succes een groter toestel in. De Embraer Jet E190 voor 112 passagiers werd vervangen door een Boeing 737-800, waardoor de capaciteit met een derde toenam.

In mei 2016, op de twintigste verjaardag van Jetairfly op de Oostendse luchthaven, werd Barcelona als een van de sterkst groeiende bestemmingen aangeduid. Maar daar komt nu dus een einde aan.

Met drie vluchten per week vanuit een regionale luchthaven kan je moeilijk concurreren

TUI besliste om de lijn Oostende-Barcelona definitief op te doeken. “Door werken aan de runway op de luchthaven in Barcelona waren de vluchten van november tot de kerstvakantie sowieso geschrapt. Alternatieve vlieguren bleken niet interessant. In de evaluatie van de bestemmingen en het opstellen van het zomeraanbod hebben we uiteindelijk beslist om de vluchten naar Barcelona definitief te stoppen vanuit Oostende”, zegt woordvoerder Piet Demeyere.

Voor de reizigers is de stopzetting wellicht een verrassing en ontgoocheling. “Hoe de reizigers en de maatschappijen naar een vlucht kijken, komt niet altijd overeen”, zegt Demeyere. De prijszetting voor vluchten vanuit Oostende was vaak bijzonder laag. De goedkoopste vlucht kon je al boeken vanaf 29,99 euro.

Bijna altijd vol

Interessant voor de reizigers, maar minder voor de maatschappij dus. “De TUI-vluchten zitten bijna altijd vol. Maar de reizigers willen steeds meer bepalen op welke dag en welk uur ze willen vertrekken. Andere maatschappijen vliegen met een dagelijkse frequentie naar Barcelona. Met drie vluchten per week vanuit een regionale luchthaven kan je moeilijk concurreren“, stelt Demeyere.

Naast Barcelona verdwijnt ook Oostende-Nice definitief uit het aanbod. “Dit was eerder een moeilijke bestemming omdat je er niet perse met het vliegtuig naar toe moet”, duidt Demeyere.

Toch betekent het schrappen van beide citytripbestemmingen niet dat TUI haar activiteiten vanuit Oostende afbouwt. “Integendeel”, stelt Demeyere. “We breiden de succesvolle bestemmingen zelfs verder uit.” Concreet vliegt Tuifly deze zomer straks zesmaal per week naar topbestemmingen Alicante en Malaga. Ook op Ibiza en Corfu komt er een extra vluchtdag bij. In totaal stijgt de vluchtcapaciteit hierdoor met vijf procent.

TUI maakt eerstdaags zijn zomeraanbod bekend.

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier