Tuchtsanctie tegen directeur Manu Buysse na anderhalf jaar geseponeerd

foto LV
foto LV
Redactie KW

In tegenstelling tot vorig jaar zal Manu Buysse, codirecteur van de GO-basisschool De Kruipuit, dit jaar wél van zijn vakantie kunnen genieten. De tuchtsanctie die door het Maldegems schepencollege tegen hem was opgemaakt wegens vermeende loslippigheid, is geseponeerd.

Eind 2019 vingen de directie en het personeel van de toen nog gemeentelijke basisschool De Kruipuit geruchten op dat hun school zou worden overgedragen aan het gemeenschapsonderwijs.

“In januari 2020 werd ik bij het schepencollege ontboden. Bij mijn eerste officieel contact met burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) in 2019 had ik al te horen gekregen dat onze school de gemeente te veel geld kostte. Ik verwachtte dan ook geen goed nieuws. Er werden geen nieuwe besparingen aangekondigd, maar ik vernam dat de gemeente op zoek ging naar een overnemer, en dat ik daar met niemand over mocht spreken.”

Onderzoek

In diezelfde periode onderhandelde Buysse, als halftijds directeur van de Meetjeslandse scholengroep van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG), samen met zijn codirecteur en de directeurs van die scholen over de toekomst. Daarom vond hij dat hij die mensen moest inlichten over wat er met De Kruipuit stond te gebeuren. Hij vroeg een nieuw onderhoud met de burgemeester aan.

“Ik werd bij de burgemeester thuis ontboden. Daar bleken delegaties van het schepencollege en het Gemeenschapsonderwijs (GO) aanwezig te zijn. Ik stelde vast dat alles al geregeld was. De burgemeester pakte me allesbehalve hoffelijk aan: ik werd bestempeld als een onbetrouwbaar individu en kreeg te horen dat er sancties zouden volgen.”

Een raadslid van CD&V moest uitleg geven over een gesprek dat ze had gevoerd bij een slager in Zomergem

Het schepencollege stelde een comité samen dat de klacht moest onderzoeken en een sanctie moest voorstellen “In dat comité had iedereen banden met de gemeente. Om te kunnen aantonen dat ik de zwijgplicht had geschonden, heeft het comité verschillende mensen uitgenodigd voor een gesprek. Een gemeenteraadslid van CD&V moest voor het comité zelfs uitleg geven over een gesprek dat ze had gevoerd bij een beenhouwer in Zomergem.”

“Nu, het comité had dus zijn werk gedaan, een sanctie zou volgen. Omdat ik niets verkeerds had gedaan, was ik niet van plan om een sanctie te aanvaarden. Daarom nam ik contact op met mijn beroepsverzekering. Die stelde mij een advocaat ter beschikking. Daarop nam het schepencollege ook een advocaat onder de arm.”

Kinderwelzijn

Ondertussen werd de overdracht van de school aan het GO getekend.. Daardoor belandde het dossier bij de schoolrechtbank van het Gemeenschapsonderwijs. Die heeft de tuchtsanctie geseponeerd. En voor de schoolrechtbank van de OVSG was, met de overdracht van de school aan het GO, het dossier afgesloten.

“Als ambtenaar heb ik nooit iets ondernomen tegen de overdracht. Wij zijn altijd voor het wel van onze leerlingen blijven staan. We zijn nu een schooljaar verder en stellen het goed. Ons project ‘Zot van Groen’ en het verbouwingsdossier gaan gewoon door”, zegt Buysse. Maar nu eerst dus een deugddoende vakantie.

(Pol Viermn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier