Trucker schuldig bevonden aan dood van 15-jarige scholier uit Deerlijk

Jean Pierre Terryn

De Kortrijkse politierechtbank acht trucker K.P. uit Deerlijk toch aansprakelijk voor het ongeval, waarbij de 15-jarige Watse Bulckaen het leven liet.

Het openbaar ministerie haalde op een eerdere zitting aan dat K.P. in de spiegels van zijn vrachtwagen fietser Watse Bulckaen wel degelijk had moeten zien en kon vermijden dat de jongen onder de wielen terecht kwam. K.P. werd vervolgd voor onopzettelijke doding. De politierechtbank volgde dus de zienswijze van het openbaar ministerie en acht de feiten bewezen. De raadsman van de beklaagde achtte nochtans zijn cliënt niet aansprakelijk en pleitte minstens de opschorting van de straf.

Drie maanden cel met uitstel

De vrachtwagenchauffeur werd veroordeeld tot drie maanden celstraf met uitstel gedurende drie jaar, een geldboete van 200 euro (te vermenigvuldigen met zes) en een rijverbod van drie maanden met 45 dagen uitstel gedurende drie jaar. De werkgever van K.P. toont zich inschikkelijk en betaalt de gerechtskosten. Ten slotte werd de eis van het gezin Bulckaen tot het betalen van een schadevergoeding door de trucker onontvankelijk verklaard. De ouders Wim en Hilde Desplenter worden een vergoeding uitgekeerd door de verzekering. Toch stelden de ouders zich burgerlijke partij. Maar dat was eerder pro forma om het dossier op de voet te kunnen volgen.

Het ongeval deed zich voor op woensdag 8 oktober 2014. Watse Bulckaen was op weg naar het Guldensporencollege in Harelbeke. Op het kruispunt met de Stationssstraat in Deerlijk belandde hij onder de vrachtwagen, die een draaimanoeuvre uitvoerde.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier