Trouwen op een feestdag? In Kortrijk kan het (voor een prijsje)

De aanpassing van de software zorgt ervoor dat huwelijken voortaan ook op zon- en feestdagen kunnen plaatsvinden. Kleuters kunnen echter nog niet officieel trouwen. © JVGK
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Tot voor kort liet de software waarmee koppels de huwelijksacte tekenen huwelijken op zon- en feestdagen niet toe. Maar die regel werd nu aangepast. “Al is het niet de bedoeling dat iedereen nu massaal op 1 januari huwelijken begint te plannen”, lacht schepen van Burgerzaken Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester).

Tegenwoordig verloopt ook trouwen digitaal, het aanrijken van de pen is een symbolisch gebeuren. De eigenlijke trouwacte wordt digitaal getekend met de elektronische identiteitskaarten van de twee geliefden. In Kortrijk zijn daar een paar vaste moment voor voorzien. Woensdagvoormiddag tussen 10 en 11.45 uur, vrijdagnamiddag tussen 15.30 en 16.30 uur en zaterdagvoormiddag tussen 10 en 11.45 uur. Op die momenten kost je jawoord je slechts 30 euro. Wil je daarvan afwijken, dan moet je 130 euro betalen.

Ozark Henry

“Tot enkele maanden geleden zorgde een federale bepaling ervoor dat trouwen op zon- en feestdagen onmogelijk was. Daar kwam veel kritiek op, waardoor die maatregel terug geschroefd werd“, weet bevoegd schepen Ruth Vandenberghe.

Ruth Vandenberghe.
Ruth Vandenberghe.© AN

Het moet wel redelijk blijven. Ik moet beschikbaar zijn en ook ons personeel moet het zien zitten – schepen Ruth Vandenberghe

“Nu mag elke gemeente of stad zelf bepalen of ze mensen willen trouwen op een zon- of feestdag. Omdat we die vraag wel af en toe kregen in Kortrijk, hebben we ons systeem aangepast. Er staat al een huwelijk gepland op tweede kerstdag en ook voor 1 mei verwacht ik nog een paar aanvragen. Wist je trouwens dat ook Piet Goddaer, beter gekend als Ozark Henry, hier op een zondag getrouwd is?”

Hond in jurk

Op drukke dagen voltrekt de schepen soms wel 20 huwelijken. Er komen ook steeds meer aanvragen voor afwijkingen van de vastgelegde uren. “Dat komt volgens mij omdat trouwen voor de wet steeds belangrijker wordt”, aldus de schepen. “Veel mensen trouwen niet meer voor de kerk, de ceremonie op het stadhuis is dus het enige officiële moment op hun trouwdag. En dat merk je. De diensten worden steeds persoonlijker. Dat kan gaan van getuigen die een persoonlijk tekstje voorlezen, een fanfare aan onze voordeur of en hond die in een mini-trouwjurk wordt gestopt.”

De schepen gaat met plezier in op de aanvragen tot uitzondering. “Al moet het natuurlijk wel redelijk blijven”, stelt ze. “Ik moet beschikbaar zijn en ook ons personeel moet het zien zitten. Zo kreeg ik al een aanvraag voor nieuwjaarsdag. Daar heb ik vriendelijk voor bedankt. We hebben immers al plannen.”

Een jubileum vieren, waarbij het stadsbestuur koppels die 50, 60, 65 of 70 jaar getrouwd zijn, uitnodigt op het stadhuis, kan niet op zondag. “Dat zou de zaken te gecompliceerd maken”, besluit de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier