Troostplek bij Tyne Cot Cemetery afgewezen

De Commonwealth War Graves Commission vond een troostplek in de buurt van Tyne Cot geen goed idee.© ZB
De Commonwealth War Graves Commission vond een troostplek in de buurt van Tyne Cot geen goed idee.© ZB
Redactie KW

Ferm Passendale wil naar voorbeeld van andere afdelingen een troostplek aanleggen. Men koos een plek nabij Tyne Cot Cemetery maar Commonwealth War Graves Commission vroeg de werken stil te leggen.

De coronapandemie heeft er bij veel mensen sterk ingehakt. Velen zijn dierbaren verloren maar niet iedereen vindt troost op een begraafplaats. Met de campagne PlantTroost wil Ferm een bron van troost zijn voor iedereen die worstelt met gemis, verlies, afstand of afscheid en daarom voorziet men Troostplekken. Momenteel zijn er al 300 in Vlaanderen.

“Ook Zonnebeke heeft nood aan een troostplek. Wij dachten aan een plek in de nabijheid van Tyne Cot”, aldus eerste schepen Ingrid Vandepitte. Tyne Cot is de grootste Britse militaire begraafplaats op het vasteland. “De plek waar zoveel slachtoffers van de Groote Oorlog herdacht worden, kon ook troost bieden voor wie een dierbare verloren was.”

“In overleg met de Groendienst werd gekozen voor een heuvel aan de achterzijde van Tyne Cot. De grond is in erfpachtbezit van de gemeente en de eigenaar zelf vond het voorstel uitstekend.”

“Bewaren sereniteit”

“Wat iedereen over het hoofd gezien had, was dat we de toestemming nodig hadden van de Commonwealth War Graves Commission”, licht schepen Vandepitte verder toe. “Helaas kunnen zij zich niet vinden in deze plek van gedeeld verlies en gedeelde troost.”

“Het is een beslissing die we aanvaarden. De werken zijn dan ook onmiddellijk stilgelegd.” CWGC beschouwt de begraafplaats en de omgeving errond als een geheel en het bewaren van de sereniteit op en rond de begraafplaats is heel belangrijk.

Meezoeken naar nieuwe locatie

“De afwijzing biedt echter ook een voordeel. “Ik doe een warme oproep aan de inwoners van Zonnebeke met de vraag waar we de troostplek kunnen inrichten. Een troostplek, ergens in de natuur, een groen plekje, met ruimte voor een troostpaneel met een inspirerend gedicht dat ter plaatse wordt opgehangen, met bloembollen die we samen planten in het najaar, enzovoort.”

“We hebben allemaal nood aan een troostplek die we met elkaar kunnen delen”, besluit schepen Vandepitte. Voorstellen kunnen gestuurd worden via schepencollege@zonnebeke.be .

(NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.