Troepen van Trump landen weer in Zeebrugge

Op 14 oktober levert het grootste schip van rederij ARC in Zeebrugge 1.700 Amerikaanse soldaten, 2.000 voertuigen en 70 zware helikopters. © Tom Brinckman
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Het Amerikaans leger heeft opnieuw Zeebrugge uitgekozen voor een grote militaire operatie. Half oktober arriveren per schip meer dan 2.000 voertuigen, 1.700 soldaten en 70 gevechtshelikopters. Hun missie: in Oost-Europa tonen dat ze niet bang zijn de Russen.

Schrik niet als je half oktober zware Amerikaanse legerhelikopters hoort overvliegen: er is geen nieuwe wereldoorlog begonnen. Het gaat om een lading materiaal én manschappen die in de achterhaven van Zeebrugge aan land gebracht worden. Het gebied rond de Hanzekaai wordt dan weer tijdelijk een Amerikaanse legerbasis. Het materiaal gaat van Zeebrugge naar de oefeningen elders in Europa met commercieel transport of in militaire kolonnes. De helikopters vliegen op eigen kracht naar hun bestemming.

Aflossing

In januari onthaalden terminaloperatoren ICO en Wallenius Wilhemsen samen de 1st Combat Aviation Brigade van de 1st Infantery Division uit Kansas. Deze gevechtseenheid wordt nu afgelost door de 3rd Combat Aviation Brigade van de 3rd Infantry Division uit Georgia. ICO en Wallenius Wilhelmsen onthouden zich van commentaar en verwijzen voor alle officiële communicatie naar de US Army.

De communicatiedienst van het Amerikaanse leger in Europa bevestigt de operatie. Het gaat om 1.700 mensen, meer dan 2.000 voertuigen en 70 helikopters. Voor de kenners: 50 UH-60 en HH-60 Black Hawks, 10 CH-47 Chinooks en 20 AH-64 Apaches. De manschappen en het materiaal worden vanuit de haven van Savannah, aan de Amerikaanse westkust, verscheept naar Zeebrugge en Volos in Griekenland. Het is niet bekend de verdeling tussen beide havens zal gebeuren.

“Onze grootste militaire lading ooit”

Op het vaarschema van rederij American Roll-on Roll-Off Carrier (ARC) staat dat hun grootste schip Endurance vertrekt op 30 september in Savannah en aankomt op 14 oktober in Zeebrugge. Van daar vaart het tegen 24 oktober naar Volos. De Endurance leverde in januari in Zeebrugge een lading voertuigen en helikopters die 2,5 hectare besloeg. ARC noemde dit ‘onze grootste militaire lading ooit’. Deze rederij, onderdeel van de Wallenius Wilhemsen Group, koestert een sterk Amerikaans karakter en werkt voor Amerikaanse overheid en industrie.

Als sinds 2014 houden de Amerikanen in Europa permanent oefeningen onder de naam Atlantic Resolve. Om de negen maanden worden de troepen afgelost. Onder de vlag van de militaire verdragsorganisatie Navo zijn ze actief in 17 landen, met een sterke nadruk op Oost-Europa.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten