Triple Joe van brouwerij Stokhove is populairste biertje van Brugse Bierfestival

© PDV
Redactie KW

Het biertje Triple Joe van brouwerij Stokhove uit Waardamme, een oranje-goudgekleurde met whisky geïnfuseerde tripel, viel het meest in de smaak bij de bezoekers van het voorbije Brugs Bierfestival. Zo bleek in café De Hoptimist bij de bekendmaking van ‘de trofee van de bezoeker’.

De Brugse Autonome Bierproevers (BAB) presenteerden ook dit jaar weer de drie biertjes die bij de bezoekers het meest in de smaak vielen op de voorbije editie van het Brugs Bierfestival, zoals gebruikelijk in het eerste weekend van februari. Het ging al om de 13de editie. “Op het voorbije bierfestival werden wel 600 bieren gepresenteerd“, legt BAB-voorzitter Marc Vandepitte uit. “De bierliefhebbers hadden dus een bijzondere ruime keuze om hun favorieten uit te selecteren.”

Het bier Speculoos Stout van Totem craft beers uit Evergem kaapte de derde prijs en dus het ‘brons’ weg. Het gaat om een stevig donker bier van met toetsen van chocolade en speculoos. De tweede prijs en dus het zilver ging naar Malheur X Mass van de bekende brouwerij Malheur uit Buggenhout, een typisch kerstbier. Het goud ging naar brouwers uit onze eigen provincie. Jan De Waele en Levi Hogenhall van brouwerij Stokvelde in Waardamme, bij Oostkamp, kaapten namelijk de eerste prijs weg met hun ‘Triple Joe’-bier.

Passie om drank te vervaardigen

“Toen Jan naast Levi kwam wonen in de Stokhovewijk in Waardamme, ontdekten ze dat ze de passie om drank te vervaardigen delen. Het idee speelde al snel om samen aan het brouwen te slaan en zo ontstond Brouwerij Stokhove in 2011”, geeft BAB-voorzitter Marc Vandepitte duiding bij de winnaars. “Jan en Levi volgden samen de cursus biochemie-brouwen bij ‘Pantha Rei’ in Gent en startten hun eigen brouwerij in het schuurtje van Jan. Nadat ze de gouden BAB-award ‘Keuze van de bezoeker’ van het Brugs Bierfestival in zowel 2014, 2015 als 2016 wonnen met hun Waardamse tripel, groeide de brouwerij snel. Via een kleine omweg kwamen ze in het huidige pand in de Akkerstraat 1H in Waardamme terecht, waar ze hun brouwerij verder konden uitbreiden“, klinkt het.

“Doordat Brouwerij Stokhove reeds jaren de ‘Triple Jack’ brouwt – een met Jack Daniëls geïnfuseerde pale ale, gelagerd op houtschilfers, wat veel bijval geniet in de plaatselijke steakhouse Cowboy Up, kwamen Levi en Jan op het idee om de Triple Jack een grote broer te geven, namelijk een nieuw bier met hun huisgestookte whisky: Triple Joe. Het bier is genoemd naar de charismatische vriend-aan-huis en bovendien bier- en whiskyliefhebber Johnny David alias Joe, wiens karikaturale gezicht op het logo prijkt.”

Kenners omschrijven het winnende bier als een volmondige oranje-goudkleurige tripel van 8%, geïnfuseerd met in huis gestookte ruwe whisky en gelagerd op eikenhouten schilfers. Het heeft de volle smaak van granen en rijp exotisch fruit en is doorspekt met toetsen van vanille, marsepein en honing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier