“Trillingen zijn zo hevig dat ik soms slaap in mijn wagen”

Michel Dirix bij de hoogspanningscabine. Rechts is zijn flat, in de achtergrond zie je zijn auto waarin hij soms noodgedwongen slaapt. © AXV
Axel Vandenheede

Michel Dirix en nutsbedrijf Eandis liggen met elkaar in de clinch. “De hoogspanningscabine in het flatgebouw zorgt voor zoveel overlast dat ik niet kan slapen”, stelt de Zwevegemnaar. “We hebben al het mogelijke gedaan om de problemen, als die er al zijn, te verhelpen”, is te horen bij Eandis.

“Ik heb serieuze slaapproblemen. De oorzaak is de hoogspanningscabine in het flatgebouw, die trillingen en geluiden produceert. Zowel mijn huisarts als een arts van de slaapkliniek in AZ Groeninge is intussen duidelijk: er moet iets gebeuren, anders ga ik eraan kapot.”

Aan het woord is Michel Dirix (78) uit de Demeesterstraat in Zwevegem. Hij voert sinds enkele maanden een strijd tegen nutsbedrijf Eandis. “Ik woon sinds 2016 in dit huurappartement. Er waren geen problemen, tot half mei: toen schoot ik wakker omdat mijn bed trilde. Mijn slaapkamer is op amper drie meter van die cabine. Ik merkte dat die trillingen uit de hoogspanningscabine van Eandis kwamen en heb toen de wachtdienst opgebeld. Maar die kon niets speciaals vaststellen…”

Steekvlam

Het was volgens Michel het begin van de miserie. “Omdat de trillingen bleven komen – ze beginnen rond 19 uur en rond 23 uur stoppen ze – heb ik nog een aantal keer Eandis gecontacteerd. Op 25 juni zijn ze dan naar hier gekomen om de transformator te vervangen. Maar toen dat gebeurd was, geen simpel werkje omdat de technici door de beperkte toegang geen kraan konden gebruiken, kwam er een steekvlam uit de cabine. Op één dag hebben ze zo twee nieuwe transformatoren geïnstalleerd.”

“Maar nieuw of niet, het helpt niet: de trillingen en geluiden blijven komen. Met als gevolg dat ik niet goed meer slaap. Ik heb de voorbije maanden al een aantal keer op de zetel geslapen, of zelfs in mijn auto. In de slaapkliniek kreeg ik deze week te horen dat ik perfect gezond ben en die problemen een onderliggende oorzaak hebben. Dat kunnen enkel die trillingen zijn.”

De 78-jarige Zwevegemnaar trekt daarom naar de vrederechter. “Die zal hopelijk een expert aanstellen en dan is het wachten op de uitspraak. Intussen kijk ik uit naar een andere flat, want mijn gezondheid gaat voor. Als ik gelijk krijg van de vrederechter, zal ik mijn flat meteen kunnen verlaten zonder een opzeggingsvergoeding te moeten betalen aan de eigenaar. Wat die ervan zegt? Hij laat alles zijn beloop gaan, neemt geen standpunt in.”

blokken en isolatie

Bij Eandis benadrukken ze dat ze de voorbije maanden veel tijd hebben gestoken in dit dossier. “Technici zijn verschillende keren ter plaatste geweest, ook ‘s avonds”, aldus woordvoerder Simon Van Wijmeersch. “Maar zij hebben geen trillingen of geluiden opgemerkt. In samenspraak met de klant hebben we toch enkele maatregelen genomen. Zo heeft Eandis de transformator op blokken gezet en de cabine werd extra geïsoleerd. Allemaal om eventuele geluiden en trillingen te verminderen.” De woordvoerder stelt ook dat Eandis een aantal hoogspanningscabines heeft staan in flatgebouwen. “Maar die zorgen niet voor problemen. We hoorden nu dat meneer Dirix naar de vrederechter trekt. Als dat het geval is, zullen wij onze aanpak verduidelijken. We hebben alles gedaan om die mogelijke problemen te verhelpen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.