Triënnale Brugge pakt in 2021 uit met dromen en verborgen trauma’s

Stefan Vankerkhoven

‘TraumA’ is het thema van de derde Brugse Triënnale in de zomer van 2021. Het internationaal parcours voor hedendaagse kunst en architectuur zoekt deze keer verborgen plekjes en achtersteegjes in het historisch stadscentrum van Brugge.

De Triënnale Brugge 2021 bouwt voort op de voorbije twee edities, maar slaat tegelijkertijd ook een andere weg in. “De eerste editie in 2015 stelde de vraag wat er met de stad zou gebeuren wanneer de zes miljoen toeristen er zouden willen blijven wonen. De tweede triënnale onderzocht de gevolgen van de huidige, vloeibare samenleving en creëerde tijdelijke, gastvrije ontmoetingsplaatsen langs de reitjes”, zegt Michel Dewilde, adjunct-conservator bij de Musea Brugge.

Directeur Till-Holger Borchert vult aan: “De derde editie zet dit onderzoek naar hedendaagse kunst en architectuur in de openbare ruimte verder, maar deze keer vanuit een onderhuids perspectief: wat speelt er zich af achter de statige Brugse gevels? Internationale kunstenaars en architecten worden uitgenodigd om de verborgen kant van Brugge in vraag te stellen. Met installaties in steegjes en achterpoortjes, op binnenkoeren en zelfs op bouwwerven.”

Paradijs en hel

Het thema ‘TraumA’ verwijst zowel naar dromen als naar trauma’s. Burgemeester Dirk De fauw stelt: “De Triënnale duikt in de minder gekende geschiedenis van Brugge. Historische verhalen worden opgerakeld, vergeten gebeurtenissen besproken. De derde editie zal de grens tussen droom en trauma, tussen paradijs en hel, verkennen. Voor velen is Brugge een droombestemming, maar in deze perfecte wereld schuilt ook armoede, eenzaamheid, vervuiling en angst. Via artistieke en architecturale ingrepen zal de Triënnale deze minder fraaie aspecten naar boven brengen en ze deel laten worden van de beeldvorming van de stad. Zo kunnen Bruggelingen en toeristen hun beeld over Brugge bijsturen.

Pas in de loop van het najaar zullen de deelnemende kunstenaars en architecten aangekondigd worden. Een aantal zijn al geselecteerd en werken aan hun ontwerpen. Nieuwe Bruggeling Jan De Cock is alvast van plan om met zijn internationaal netwerk en zijn Bruges Art Institute de Triënnale volop te ondersteunen. Of hij zelfs iets zal creëren naar aanleiding van de Triënale laat hij voorlopig in het midden.

Op 3 maart opent alvast de pre-Triënnale op een nog geheime locatie in Sint-Michiels. Hiervoor werkt Brugge Plus samen met studenten van Howest aan een hedendaags paviljoen. De locatie symboliseert alvast de intentie om de pre-Triënnale niet te beperken tot het stadscentrum en de deelgemeenten te betrekken in dit artistieke project. Het parcours van de eigenlijke Triënnale zal wel in de historische stad liggen, maar niet op de platgetreden toeristische paden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier