Triatlonclub betreurt dat Avelgems zwembad niet opent ondanks coronaversoepeling

Het zwembad in Avelgem is eindelijk opnieuw open voor recreanten en sportclubs. (foto JS) © JS
Redactie KW

Het zwembad in Avelgem blijft ook na de versoepeling van de covid-19-maatregelen gesloten, dat werd maandag beslist op de gemeenteraad. Hierdoor moet triatlonclub No Limit Team gedwongen uitwijken naar andere zwembaden.

Op 1 juli mochten de Belgische zwembaden opnieuw zwemmers verwelkomen, maar in Avelgem bleven de deuren op slot. Op de gemeenteraad van 2 juli klonk het dat de gemeente nog onderzoeksdaden diende uit te voeren, én dat het zwembad met een personeelsprobleem zal kampen.

“Die redenen zijn niet uit de lucht gegrepen”, bevestigt schepen van Sport Jules Lampole (gbA-Gemeentebelangen). “Het zwembad sluit traditioneel tussen eind juli en midden augustus. Een opening heeft geen zin als het onderhoud niet is gefinaliseerd. Bovendien zijn veel personeelsleden actief tijdens de zomerkampen, en die zouden dus allemaal getest moeten worden.”

Lampole geeft toe dat de zomermaanden amper inkomsten met zich meebrengen voor het zwembad, en dat dit de beslissing mee bepaalde. “Ons kleine zwembad is vooral voor de scholen bestemd. Tijdens de vakantie zwemmen hier dagelijks amper vijfentwintig mensen. Het zou niet efficiënt zijn.”

Topsportvereniging

Voor het handvol dagelijkse recreanten is het gesloten zwembad in Avelgem vervelend. Maar voor een topsportvereniging als ‘No Limit Team’, dat het zwembad huurt in de vakantie, is het een fameuze streep door de rekening. “We zijn allesbehalve gelukkig met de situatie”, is clubmanager Stefaan Depaepe duidelijk.

“In de zomers zwemmen onze leden zo’n tweeëndertig uur in Avelgem. Als club op hoog niveau zijn we uiteraard verplicht om dan waardige alternatieven te vinden als die locatie wegvalt, maar we krijgen onmogelijk alles ingevuld. Gelukkig kunnen we terecht in LAGO Zwevegem en in Kortrijk. Bij de jeugd valt het nog mee, maar voor de volwassenen, die meer zwemkilometers nodig hebben, is dit allesbehalve evident.”

Afspraken maken

“De gemeente gaf ons geen gegronde reden. Het personeelstekort? Vroeger lukte dat ook! Dan gaven ze ons de sleutelbos en werden er afspraken gemaakt. Of we na de zomer terugkeren naar Avelgem? We zullen niet anders kunnen, want we hebben water nodig. Nu liggen de clubs die de zwembaden in Zwevegem en Kortrijk gebruiken nog stil, maar straks starten ze weer op. En wij hebben nu eenmaal ook veel faciliteiten nodig.”

Ook duikschool Dalton kan niet meer in Avelgem terecht en wijkt uit naar Zwevegem. Het zwembad in Avelgem zal ten vroegste opnieuw open gaan op 17 augustus. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier