Schepen, Kamp Waes-deelnemer en piloot plannen samen triatlon ten voordele van vzw Bethanie Kortrijk

Archiefbeeld van vzw Bethanie Kortrijk. Op de foto herkennen we onder andere Rudy Van Eeckhout, directeur van de organisatie, en Sabrine Yaghi, die parlementslid Axel Ronse op het idee bracht om met hun sportprestatie ook iets te doen voor Bethanie.©JVGK
Archiefbeeld van vzw Bethanie Kortrijk. Op de foto herkennen we onder andere Rudy Van Eeckhout, directeur van de organisatie, en Sabrine Yaghi, die parlementslid Axel Ronse op het idee bracht om met hun sportprestatie ook iets te doen voor Bethanie.©JVGK
Phebe Somers

Een ‘Ironman’ voltooien: het is de droom van menig sportfanaat. Zo ook van cultuurschepen en parlementslid Axel Ronse (Brugge), Kamp Waes-deelnemer Aaron Vanneste (Kortrijk) en KLM-piloot Simon Rombaut (halfbloed Bruggeling, maar afkomstig uit Gent). Toen hun geplande triatlon in Zwitserland werd uitgesteld, besloten ze om gewoon eentje voor zichzelf te organiseren, en meteen ook een goed doel ermee te steunen.

“Simon heb ik leren kennen op een kitesurftrip in Marokko, en dat klikte meteen tussen ons. Aaron ken ik via mijn job als cultuurschepen. Sport is wat ons samenbrengt. Het idee om samen een triatlon te doen was dus eigenlijk redelijk logisch”, legt Axel Ronse uit. Aaron Vanneste vult aan: “Ze zeggen altijd dat je dertigerjaren de beste zijn om zo’n prestatie neer te zetten, dus we dachten: we gaan ervoor.” Initieel was het plan om mee te doen aan een Ironman in Zwitserland op 11 juli, maar door de coronamaatregelen werd die uitgesteld. Omdat ze toch al zolang aan het trainen waren, en die kans niet zomaar wilden laten schieten, besloten de drie vrienden om zélf een triatlon te organiseren (met de nodige hulp) en die dan ook alleen te voltooien.

Lokaal goed doel

“Maar al snel besloten we dat we dit ook wilden koppelen aan iets dat een meerwaarde zou opbrengen. We wilden een goed doel aan onze uitdaging koppelen, en dat is dan Bethanie uit Kortrijk geworden”, aldus Simon Rombaut. “Bethanie is een organisatie die zich inzet voor de opvoeding van jongeren bij wie dit thuis niet vanzelfsprekend is. Ze kunnen bij ons terecht om te verblijven, maar ook om na school zich te ontplooien in ons dagcentrum”, vertelt directeur Rudy Van Eeckhout.

Begeleidster Sabrine Yaghi gaat verder in op hun werking: “Sport en beweging is een heel belangrijke pijler bij ons. De jongeren die bij ons komen hebben heel veel emotionele bagage, zitten vaak niet goed in hun wel, kampen met minderwaardigheidscomplexen… Door in kleine groepen in beweging te komen helpen we hen om terug vertrouwen op te bouwen, hun zelfbeeld op te krikken én extra serotonine aan te maken. Maar daar hebben we natuurlijk materiaal voor nodig, we hopen dat de triatlon toch 4.000 euro oplevert.”

De nodige ondersteuning

Het trio zal zoals de regels het voorschrijven 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km lopen. Ze starten hun tocht in de Damse vaart, om dan met de fiets richting Nederland te vertrekken tot in Terneuzen, en vanuit het Sas van Gent richting de Schelde tot Kortrijk te rijden. Daar droppen ze hun fietsen, en vangen ze hun volledige marathon aan.

“Die looptocht wordt volledig door ons uitgestippeld en wij gaan hen daar ook intensief bij begeleiden. Het is zeer belangrijk dat er voldoende bevoorradingposten voorzien zijn, dat de route duidelijk gemarkeerd is. Het laatste wat je kan gebruiken tijdens een marathon is parcours vol obstakels, hellingen en onduidelijkheden’, vertelt Filiep Vanthournhout van vzw Leiemarathon.

Iedereen die wil kan de Ironman van 11 juli steunen door een bedrag te storten op BE59 4600 2905 01 26 , het rekeningnummer van Bethanie met als vermelding ‘IkSteunBethanie’

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.