Triatleten zijn Mooimaker van de week: “Wegwerpflesjes zijn nu zelfs taboe bij ons”

Johan Van Wonterghem, in de bloemetjes gezet © Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre

Triatlon, dat is de ultieme combinatie tussen fietsen, lopen en zwemmen. Bij de Zwevegemse club ‘No Limit’ komt daar nog een vierde discipline bij: zwerfvuil opruimen. “Als we het goede voorbeeld geven, wordt dat een automatisme”, zegt de voorzitter.

Een betere toekomst en een leefbare planeet? Het zit hem vaak in de kleine details. “Onze club telt een 400-tal leden”, vertelt voorzitter Johan Van Wonterghem (61). “Toen de oproep kwam om sportclubs bij het concept van de mooimakers aan te sluiten, een 3-tal jaren geleden, twijfelden we geen moment. Het werd het begin van een mentaliteitswijziging voor iedereen. Vanaf dat moment werd er enkel nog gebruik gemaakt van herbruikbare flessen en werden wegwerpflesjes, zoals die van sportdranken, taboe. Iedereen werd vanaf dat moment ook extra hard gemotiveerd om, tijdens de verplaatsingen tussen de trainingszones en ons clubhuis, het vuil op hun weg op te ruimen.”

Als we verder willen trainen in open water, dragen we maar beter zorg voor onze planeet

“Maar het blijft natuurlijk niet bij het proper houden van ons eigen veld alleen. Als onze leden gaan fietsen, verwachten we dat ze terugkeren met alles wat ze bij het begin al mee hadden. Papiertjes of kleine verpakkingen en zelfs bananenschillen, die voorheen al eens op de grond werden geworpen, keren nu terug. Eén keer per jaar nemen we dan ook gezamenlijk de volledige regio onder handen want samen zorgen we voor een nette stad.”

Volgens Johan was deze mentaliteitswijziging noodzakelijk voor het voortbestaan van de sport. “Onze zwemmers trainen vaak in open water, dus in de vrije natuur. Als we in de toekomst willen blijven trainen in datzelfde water, dan dragen we maar beter zorg voor onze planeet.”

Help mee aan de zomerchallenge De Properste Provincie. Registreer je via https://mooimakers.be/actiekaart#kw. Vergeet niet de checkbox van KW aan te vinken. De eerste 500 krijgen een duoticket voor Bellewaerde Aquapark.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.