Triatleet Pamphiel Pareyn getuigt in lockdown vanuit Lanzarote

© HDV
Redactie KW

De naar Waregem uitgeweken Diksmuidenaar Pamphiel Pareyn van team Veldeman was zich volop aan het voorbereiden op het nieuwe seizoen. Lanzarote is dé plaats om als triatleet tijdens de koudere wintermaanden te blijven trainen, tot het coronavirus ook daar toesloeg.

Oorspronkelijk stond trainen in Lanzarote op het programma. Alle activiteiten en sportfaciliteiten zijn er echter afgelast of gesloten. “Ik schrok enorm wanneer ik het nieuws via verschillende kanalen hoorde en vooral welke maatregelen er in België genomen werden”, aldus Pamphiel. “Hier was nog geen sprake van een lockdown of van een winkel die zou sluiten. Tot zaterdagmiddag de Spaanse regering rond de 2.000 positieve besmettingen binnen kreeg met iets minder dan 200 doden. Vanaf toen is het hier op enkele uren drastisch veranderd. Vanaf maandag ging men huisarrest opleggen voor iedereen. Je kon enkel naar buiten om naar de winkel te gaan, de apotheker of uit noodzaak. Buiten fietsen, lopen of wandelen werd ten strengste verboden.”

“Daardoor koos ik ook om de laatste ‘vrije dag’ zondag optimaal te benutten en een lange fietsrit van 200 km in te plannen, helaas werd ik na 1,5 km tot tweemaal toe tegengehouden door de politie met de vermelding dat het zogenaamd huisarrest niet maandag om 8 uur van kracht ging, maar een dag eerder. Hierdoor werd ik aangemaand om meteen terug te keren. Via enkele vrienden hier op het eiland vernam ik dat ook zij werden tegengehouden met dezelfde melding.”

In Spanje mag je zelfs het strand niet op. Is het daar ook zo streng?

“Inderdaad, de Spanjaarden lachen er hier niet mee. Er is continue controle en je voelt je als het ware ‘een vreemde’ op straat als je even naar de winkel moet. Je ziet nauwelijks mensen en er hangt een rare sfeer in de lucht.”

Dit is allesbehalve een lachertje die in enkele dagen zal over zijn. Je ziet dat de bevolking het zeker ernstig opneemt

Wij hadden gehoord dat Lanzarote nog geen enkele besmetting had. Klopt dat?

“Als ik eerlijk ben volg ik meer het nieuws over België, maar hier en daar heb ik al gehoord dat er toch al enkele positieve testen zijn binnengekomen op Lanzarote. Of dat effectief klopt, laat ik in het midden, ik hoop gewoon dat iedereen dit serieus blijft opnemen. Dit is allesbehalve een lachertje die in enkele dagen zal over zijn. Je ziet dat de bevolking het zeker ernstig opneemt. Alle cafés, restaurants of winkels zijn ook allemaal al gesloten van zaterdagavond. Je ziet dat het leven als het ware stilvalt. “

Wat stond oorspronkelijk al volgende wedstrijd op het programma?

“Mijn eerste wedstrijd ging normaal gezien Challenge Salou worden op 29 maart. Daarna had ik ook eind april en begin mei nog een buitenlandse, Europese 70.3 Ironman-wedstrijd staan. Momenteel is enkel Salou definitief afgelast, maar als we realistisch zijn, zullen er nog veel meer wedstrijden in april, mei of zelfs verder geannuleerd worden.”

Verlaten wegen in Lanzarote.
Verlaten wegen in Lanzarote.© gf

Wat is nu de eerstvolgende wedstrijd?

“Dat is moeilijk, maar stiekem hoop ik toch dat het Belgische kampioenschap in Geraardsbergen op 7 juni zal plaatsvinden. Natuurlijk is het heel moeilijk inschatten aangezien dagelijks de situatie nog veranderd. Maar momenteel heb ik de klik mentaal gemaakt om elke dag te nemen hoe die komt en mij niet druk te maken over situaties die ik zelf niet kan controleren of in handen heb.”

Hoe heb je je trainingsschema aangepast?

“Een geluk met een ongeluk heb ik elf goede trainingsdagen kunnen volbrengen hier in Lanzarote. Vanaf zondag heb ik dus ook mijn trainingen samen met mijn trainer Pieter moeten aanpassen, zodat we iets meer gaan zwemmen en lopen in het Sand Beach Resort. Want daarbuiten is er geen enkele mogelijkheid om noch te zwemmen, noch te fietsen, noch te lopen.”

Blijf je voorlopig daar?

“Eerst zou men vanaf maandag 16 maart het luchtruim volledig afsluiten en zou iedereen hier vastzitten. Gelukkig heeft de regering dat voorlopig nog niet toegepast en heb ik alle positieve hoop dat mijn terugvlucht op woensdag 18 maart zal plaatsvinden. Want zoals ik al zei, zijn de maatregels hier nog van een ander kaliber dan in België. Alhoewel ik denk dat het alleen een kwestie van tijd is, dat men in België dezelfde lockdown zal toepassen.”

Hoe reageert je Waregemse vriendin Frauke Timmerman?

“Nee, Frauke is niet mee, ik ben hier nu twee weken. Toen het nieuws binnen kwam dat het volledige luchtruim zou stilgelegd worden, was er bij ons allebei heel wat twijfel. Je hoort natuurlijk van alles. De een sprak over nog twee weken vastzitten, de ander tot eind maart en alsof dat nog niet voldoende was, sprak er nog iemand over eind april. Gelukkig waren dat alleen maar geruchten, maar je weet niet wat er werkelijk zal gebeuren. Iedereen gaat best gewoon naar huis. Laat ons ook de periode niet moeilijker maken en hopelijk kunnen we dit dan snel achter ons laten.”

(SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier