Transporteur moet 2,5 miljoen euro ophoesten na uitbuiting Poolse en Litouwse truckers die in Wevelgem verbleven

©lvdesign77 iStock
©lvdesign77 iStock
Redactie KW

Een Nederlandse transportfirma en haar Duitse zaakvoerder hebben in de Brugse rechtbank elk een geldboete gekregen van 35.200 euro, de helft met uitstel, voor uitbuiting van Poolse en Litouwse truckers bij de bevoorrading van Lidl-winkels. De rechter verklaarde ook 2,5 miljoen euro aan ontweken lonen en sociale bijdragen verbeurd.

De praktijken kwamen in oktober 2018 aan het licht bij de controle van een Lidl-verdeelcentrum in Genk. De Nederlandse transportfirma CF Trans, die in onderaanneming voor nog een andere firma filialen van de supermarktketen bevoorraadde, liet 88 Poolse en Litouwse truckers veel meer uren kloppen dan aangegeven en betaalde hen te weinig loon. Ze verbleven in Wevelgemse woningen, waarvan het huurcontract werd afgesloten door Duister Helmut F. (63), de zaakvoerder van CF Trans.

“De beklaagde betaalde sinds het eerste kwartaal van 2017 geen sociale bijdragen meer voor zijn chauffeurs”, verduidelijkte arbeidsauditeur Jeroen Lorré tijdens het proces. “Hij toonde zich akkoord om de situatie te regulariseren, maar dat bleek een schijnmanoeuvre om de firma rustig te kunnen ontmantelen en uiteindelijk eind 2019 failliet te laten verklaren. Van het akkoord werd geen letter uitgevoerd. De beklaagde heeft ons allemaal gerold.” (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier