Transmigratie in Zeebrugge neemt opnieuw toe

© (Foto Belga)
© (Foto Belga)

Vlaams Belang wil een actieve opsporing van de transmigranten die via de haven van Zeebrugge het Verenigd Koninkrijk willen bereiken. “Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werden er reeds 848 illegale transmigranten betrapt. Dat is een stijging met 49 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 (570) en bijna opnieuw het niveau van 2019 (995)”, stelt Kamerlid Wouter Vermeersch op basis van cijfers die hij opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

“In Zeebrugge kende het aantal gerapporteerde illegalen de laatste maanden een significante stijging”, zegt Vermeersch. Hij waarschuwt dat ook de havens van Antwerpen en Gent geconfronteerd worden met transmigranten die naar Groot-Brittannië willen. “Maar omdat het aantal scheepvaartverbindingen naar het Verenigd Koninkrijk minder groot is in Antwerpen en Gent, situeert de problematiek zich vooral in Zeebrugge. Met alle gevolgen van dien voor de truckers, havenarbeiders en bewoners.”

Voor Vlaams Belang is het nodig dat paarsgroen het probleem ziet om het probleem van de transmigranten in Zeebrugge op te lossen. De partij wijst ook op het falende uitwijzingsbeleid: “Slechts een minderheid van de transitmigranten die konden worden opgepakt, worden effectief het land uitgezet. Het bevel om het grondgebied te verlaten is nagenoeg altijd niet meer dan een stukje papier”, luidt het.

“Het is duidelijk dat illegalen eindelijk actief moeten worden opgespoord, opgepakt en vastgezet in gesloten centra. Net zoals de lokale besturen eisen wij een gesloten centrum in West-Vlaanderen van waaruit illegalen ook effectief worden uitgezet. Dat en niets anders zal een afschrikeffect hebben”, besluit Vermeersch.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.