Transmigranten proberen vaker via onze kust oversteek naar VK te maken

Illustratiebeeld. © REUTERS
Xavier Coppens

Steeds vaker proberen transmigranten van onze kust met bootjes de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Kamerlid Jasper Pillen (Open VLD) uit Brugge ondervroeg daarover de Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

Federaal Kamerlid Jasper Pillen vroeg cijfers op bij Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden inzake de pogingen tot het oversteken van het Kanaal vanaf onze kust.

De Minister antwoordde dat tussen 2018 en juni 2021 14 pogingen in totaal konden worden verijdeld. “In 2019 was er nog maar 1, in 2020 al 8 en nu halfweg 2021 waren er al minstens 5”, meldt Pillen.

Het cijfer voor 2021 nam ondertussen al verder toe. “Sinds de publicatie van de cijfers was er in de pers alweer sprake van onderschepte bootjes”, geeft Pillen mee.

Verdubbeling

“In een van de vaartuigen zaten maar liefst 89 personen! In totaal werden van 2020 tot vandaag iets meer dan 350 personen aangetroffen. Ook op dat vlak kan je halfweg 2021 al spreken van een verdubbeling van het aantal personen ten opzichte van het volledige jaar 2020. Er zijn meer pogingen en de boten zijn groter. De meest voorkomende nationaliteit is Vietnamees.”

“In vergelijking met de situatie in buurland Frankrijk blijft de problematiek nog beperkt. Daar was er halfweg juni al sprake was van bijna 550 pogingen, met in totaal 4.087 personen die de oversteek succesvol volbrachten en 5.033 die de poging moesten staken. Dit zijn hallucinante cijfers”, alarmeert het Kamerlid.

“Maar we zien dus ook bij ons een toename sinds 2020”, waarschuwt Jasper Pillen, die het door de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken voorgestelde actieplan verwelkomt.

Strengere acties in Frankrijk

“Actie is nodig want door strengere acties van de Franse overheid bestaat het risico dat meer transmigranten vanop onze kust een poging gaan wagen. Maar door de grotere afstand naar het Verenigd Koninkrijk is de oversteek van bij ons nog gevaarlijker”, aldus Pillen.

“We moeten ons dus voorbereiden op een toename van de pogingen maar ook op meer reddingen, want al zeker vijf pogingen betrof afgedreven bootjes uit Franse wateren.”

Pillen besluit: “Belangrijk is dat de federale politie en de lokale politie goed samenwerken want de bevoegdheden overlappen hier. Er moet ook intensief verder gewerkt worden met Frankrijk om ervoor te zorgen dat de problematiek aan onze kust onder controle kan blijven en met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk omtrent het coördineren van (reddings)acties.”

Pillen gaat de problematiek aan onze kust in de Kamer verder opvolgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier