Transgender Jay D’Ooghe wil met deelname aan Mister Tattoo een taboe doorbreken

© CLL
Christophe Lefebvre

De derde editie van Miss & Mister Tattoo Belgium trok zich op 1 mei opnieuw op gang. Een opmerkelijke deelnemer is Veurnaar Jay D’Ooghe (28). De schrijnwerker vervult als transgender een ware pioniersrol in de wereld van de met inkt gevulde lichamen.

“Ik heb voor mezelf altijd geweten dat ik als jongen op de wereld kwam, alleen zat ik in het verkeerde lichaam.” Met bewonderenswaardige nuchterheid kijkt Jay terug op een allesbehalve evident parcours. “Toen ik 14 jaar was begon ik echt te worstelen met mijn identiteit. Het voelde gewoon niet juist aan. Mijn ouders zagen dat ook en ik kon er ook over praten. Mijn mama stond altijd aan mijn zijde maar mijn vader had het heel wat moeilijker. Ondertussen steunt hij me ook volledig en dat helpt natuurlijk wel wat.”

https://www.youtube.com/watch?v=0GC18udn4A8

Ondertussen is het conversieproces, de omschakeling van het lichaam van een vrouw naar dat van een man, ook ingezet. “Ik heb ontelbare praatsessies achter de rug met een psycholoog, een verplichte stap alvorens je je kan laten opereren. Afgelopen december was het dan ook zover en ging ik voor het eerst onder het mes.” Jay kreeg een borstoperatie, waarbij beide borsten werden verwijderd en begon met het innemen van hormonen.

Vooroordelen

“Het is een erg ingrijpend iets geweest, zowel lichamelijk als mentaal. Toch besloot ik om me niet weg te cijferen en mijn conversie te delen met de mensen die me via sociale media volgen. Hoewel we ondertussen in de 21ste eeuw zijn aanbeland, zijn er nog steeds heel wat vooroordelen over transgenders. Soms krijg ik zelfs ronduit gemene commentaren maar daar zet ik mij over. Mensen die met beledigingen strooien, zijn mensen die handelen uit onwetendheid. Wij zijn mensen van vlees en bloed zoals iedereen en door open kaart te spelen probeer ik ook andere transgenders te motiveren. We hoeven ons echt niet te verbergen en hebben elk onze rol in de maatschappij te spelen.” Jay’s gedrevenheid bracht hem dan ook tot bij de deelnemers van de Miss & Mister tattoo Belgium verkiezing, een deelname die niet meteen op de planning stond. “Ik ben erg actief op sociale media zoals Instagram en Tik Tok, dus ik veronderstel dat ze me op die manier hebben gevonden” lacht hij. “Ik kreeg een berichtje van de organisatie dat ik, met mijn getatoeëerde lichaam, meer dan een plaats verdiende bij hun kandidaten. Vanzelfsprekend was ik geflatteerd maar ik had wel heel wat twijfels. Hoe zou ik moeten deelnemen? Als man of als vrouw? Na een lang gesprek met de organisatie besloot ik toch de stap te zetten en ben ik nu deelnemer en een potentiële Mister Tattoo Belgium.”

Nu al een winnaar

Naast een poging om de prestigieuze titel binnen te rijven wil Jay vooral enkele taboes gaan doorbreken. “Ik ben in het leven altijd al een vechter geweest” oppert hij. “Indien ik iets wilde bereiken dan ging ik er volledig voor, ongeacht hoe zwaar het parcours zou worden. Ik begrijp ook dat niet iedereen over dezelfde mindset beschikt. Heel wat transgenders blijven weg van de aandacht, omdat ze vrezen niet begrepen te worden of uiterst gemene opmerkingen te krijgen. Mijn deelname aan deze verkiezing is er dan ook eigenlijk eentje voor alle transgenders ter wereld. Vanuit die wereld krijg ik ook erg veel steun en zelfs bewondering. Een paar keer zelfs las ik berichtjes van mensen die mij als rolmodel naar voren schuiven. Met de titel naar huis komen of niet, wanneer ik die berichten lees dan voel ik me nu al een winnaar.”

Wie Jay wil steunen in zijn strijd om de felbegeerde titel, kan dit door MTB116 te sms’en naar het nummer 6659.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten