Trampolinepark Jumpsquare moet twee dagen na opening alweer sluiten van stadsbestuur

© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Na een wekenlange sluiting door de coronamaatregelen opende Trampolinepark Jumpsquare in Gullegem opnieuw de deuren. Het springplezier was echter van korte duur want na een inval van de politie werd de zaak op woensdag opnieuw gesloten. “Onbegrijpelijk, al onze andere vestigingen zijn gewoon open, enkel in Gullegem krijgen we een resolute neen van het stadsbestuur”, klinkt het bij Christophe Tassenon, de managing director van de groep.

Na de meest recente versoepelingen van de maatregelen, een beslissing van de federale veiligheidsraad, konden sporthallen weer in dienst worden genomen. “Het was een moment waar we al lang naar uitkeken. Al onze trampolineparken waren sinds maart gesloten, extra pijnlijk voor een plaats als Gullegem waar we echt nog maar recent waren opgestart.”

Christophe Tassenon moest dan ook slikken toen de politie woensdag binnenviel. “Het was een gecoördineerde actie want in het gros van onze vestigingen kregen we, nagenoeg op hetzelfde ogenblik, controle door de politie. Al snel werd duidelijk dat een collega, die zelf over een binnenspeeltuin beschikt, een klacht had ingediend. Hij vond het niet kunnen dat wij weer konden opstarten, terwijl het voor hen pas mogelijk was vanaf 1 juli. Het was natuurlijk een mentale opdoffer, maar na lang overleg met alle stadsbesturen konden we weer aan de slag. Trampolinespringen is en blijft nu eenmaal een sport en volgens de veiligheidsraad was het dan ook perfect legaal. Enkel het gemeentebestuur van Wevelgem bleef het been stijf houden en hier mogen we dan ook niet openen.”

“Geen sportzaal maar een speeltuin”

Verwarring troef en de irritatie is duidelijk te merken bij de manager. “Klimzalen, bowlinghallen en andere plekken zijn weer open. Enkel bij ons mag het niet en dan nog enkel in Gullegem. Waar zit het verschil dan uiteindelijk? We hadden zelf ook al heel wat ondernomen om onze locaties zo coronaproof mogelijk te maken, zoals het reduceren van het maximaal aantal toegestane bezoekers. Volgens de gemeente vallen we echter niet onder een sportzaal maar een speeltuin, alleen deelt de federale overheid die mening niet. Zij zijn van oordeel dat we wel degelijk een sportzaal zijn en stopten meteen alle steunmaatregelen waar we recht op hadden. Uiteindelijk staan we hier nu met een groot gebouw dat ons bakken geld kost en waar we helemaal niks mee mogen doen. Ah ja, onze andere zalen mogen open, dan steken we onze energie wel in de plaatsen waar we wel aan de slag kunnen.”

Dit is een indoor speeltuin en geen sporthal, zeker wanneer je naast het springen ook nog eens verjaardagsfeestjes aanbiedt – Wevelgems burgemeester Jan Seynhaeve

Burgemeester Jan Seynhaeve begrijpt de frustratie, maar spreekt klare taal. “De politie kreeg inderdaad een klacht binnen en kon dan ook niet anders dan een controle uit te voeren”, klinkt het. “Zelf viel ik helemaal uit de lucht want voor zover ik wist was de plaats gewoon dicht. De zaakvoerder heeft op eigen houtje besloten maandag toch te openen en zonder die klacht zouden we er zelfs niet eens lucht van gekregen hebben. Onze juristen hebben zich meteen over de zaak gebogen en hebben iedere mogelijke piste bekeken. Uiteindelijk is hun conclusie dezelfde als die van de politie: dit is een indoor speeltuin en geen sporthal. Natuurlijk is trampolinespringen fysiek erg intensief, maar wanneer je naast het springen ook nog eens verjaardagsfeestjes en dergelijke aanbiedt en ze zelfs promoot op de website, dan klasseer je jezelf in de categorie van speeltuinen. Ons oordeel is dan ook duidelijk en rechtlijnig: tot zeker 30 juni blijft het trampolinepark gesloten.”

Duidelijk en transparant communiceren

In Wevelgem mag het niet, in de rest van Vlaanderen wel. Wat maakt de West-Vlaamse gemeente dan anders? “Als burgemeester schik ik mij naar de wetgeving en ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid van alle inwoners”, sluit de burgervader af. “De wetten zijn voor iedereen gelijk, alleen blijkt het vaak dat de toepassing ervan nogal wat kan variëren. We hebben dan ook, met het oog op de komende versoepelingen, aan de federale cel gevraagd om duidelijk en transparant te communiceren om dergelijke zaken te vermijden. Ik begrijp natuurlijk dat iedere ondernemer vecht voor zijn zaak, maar als gemeente moeten we, zoals iedereen, de regels volgen zonder uitzondering.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier