Traiteur reageert op salmonella, schoonmaakfirma al aan de slag

© LOO
Axel Vandenheede

Bij Esthio in Harelbeke wordt momenteel onderzocht of er een salmonellavergiftiging plaatsvond in het cateringbedrijf. Een gespecialiseerde schoonmaakfirma reinigt ondertussen het bedrijf helemaal.

Dinsdag en woensdag meldden een 15-tal basisscholen, die alle hun warme maaltijden bij Esthio halen, dat kinderen kampten met de salmonellabacterie. Het federaal voedselagentschap FAVV sloot daarop het bedrijf ter controle. “Vandaag bekijken onze medewerkers samen met een gespecialiseerde firma of die salmonellavergiftiging hier plaatsvond”, aldus zaakvoerder Hervé Vervaeck. “We doorlopen onze werkwijze, al het materiaal wordt extra onderzocht en ontsmet…”

Lasagne?

“Wijzelf en onze medewerkers zijn er alvast het hart van in. We hebben het beste voor met onze klanten, we willen hen altijd de best mogelijke maaltijden aanleveren. We doen dit ook al 40 jaar. Het is dan ook een harde klap dat Esthio vermeld wordt.”

“Wijzelf en onze medewerkers zijn er het hart van in” – Hervé Vervaeck

De besmetting zou zijn gebeurd door het eten van lasagne vorige week vrijdag. Vorig weekend zijn kinderen van een aantal scholen in Oost- en West-Vlaanderen dan ziek geworden. “We begrijpen niet hoe zoiets is kunnen gebeuren”, aldus nog Hervé. “We hebben lasagne geleverd aan een pak scholen, maar slechts in een deel kregen de kinderen te maken met een salmonellavergiftiging. In elk geval moet dit zo snel mogelijk uitgeklaard worden.”

11.500 maaltijden per dag

Wanneer Esthio opnieuw maaltijden kan rondbrengen, is onduidelijk. “Misschien kan dat maandag al, maar het kan even goed zijn dat we pas midden volgende week opnieuw kunnen opstarten.”

Esthio is een van de grootste bedelers van maaltijden aan basisscholen in Vlaanderen. Viermaal per week levert het cateringbedrijf 10.000 maaltijden. Ook veel bedrijven zijn klant: aan firma’s levert Esthio 1.500 maaltijden per dag. Tijdens het schooljaar werken er daar dan ook 43 personen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.