Trage weg in Lendelede krijgt naam van eerste vrouwelijke raadslid: Rachel Naertpad!

© (Frank Meurisse)
Redactie KW

Donderdag ging de Lendeleedse gemeenteraad unaniem akkoord om de trage weg tussen de Oudstrijderslaan en de Kardinaal Cardijnlaan het Rachel Naertpad te noemen. Zij was het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid van Lendelede en zetelde van 1947 tot 1952 voor de toenmalige CVP.

“Het schepencollege was op zoek naar namen van vrouwen voor die verbindingsweg”, zei Johan Delaere van de heemkundige kring Lethae nog vóór de gemeenteraadszitting van donderdagavond. .”Er werden ook namen van vrouwen van buiten Lendelede voorgesteld.”

“Het schepencollege koos, na gunstig advies van de gemeenteraad, voor de rasechte Lendeleedse Rachel Naert omdat ze de eerste vrouw was die in de gemeenteraad van Lendelede zetelde en omdat dit toen een hele belevenis was voor haar. De stemplicht voor vrouwen kwam er pas in 1948”, aldus Pedro Ketels (CD&V), schepen van Cultuur.

Rachel werd verkozen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1946 en werd officieel gemeenteraadslid op 1 januari 1947.

Rachel werd geboren op 29 maart 1907 en was de echtgenote van Cyriel Villez. Ze baatte een winkeltje uit in de Meikapelstraat. Het gezin had 4 kinderen: Cecile (93), Roger die een drietal jaar geleden overleed, Daniel die in 2003 overleed en Frans.

Rachel was ponder andere de grootmoeder van Jean-Claude Villez (alias Vis) die de vorige legislatuur nog in de gemeenteraad zetelde voor de N-VA. “Ze was een vrij stille vrouw”, zegt Simonne Debackere, de echtgenote van wijlen Daniël en de moeder van Jean-Marie en Jean-Claude. “Het was volgens mij vooral het toenmalige CVP-bestuur dat aandrong bij Rachel om toch maar op de lijst te staan, een beetje als tegengewicht voor haar buurman die een hevige socialist was.”

“In de toekomst mogen nog meer nieuwe straten een vrouwennaam krijgen, want nu gaat het nog maar over een padje”, zei Marnic Vandenbroucke (N-VA).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier