TOUR DE MONOPOLY (1): Staycation met Monopolybord als reisgids

Christophe Lefebvre

Vakantie in eigen land, dat is met z’n allen richting kust of Ardennen. Het eeuwenoude cliché leek deze zomer met #staycation nooit actueler. We houden echter niet van clichés en gingen op zoek naar bijzondere plekken in ons land. Om deze trip in goede banen te leiden, maakten we gebruik van de beste landkaart ter wereld: het Monopolybord!

Ik moet bekennen dat ik stiekem een hevige fan ben van Monopoly. Het staat niet alleen garant voor het betere gekibbel in het gezin of je vriendengroep, je leert er ook daadwerkelijk nog wat van. Wie van de Netflix-generatie kan met hand op het hart zeggen dat ze ooit van Rue du Diekirch in Arlon hebben gehoord? Het spel is wereldwijd zo populair dat heel wat steden ondertussen ook zijn begonnen met het ontwerpen van hun eigen versie van het bordspel, Kortrijk om een recent voorbeeld te noemen.

Souvenirs

De keuze voor het Belgische bord om onze staycation roadtrip te plannen, was snel gemaakt. Wie alle straten op een landkaart aanstipt, merkt al snel dat we een nagenoeg perfecte rondrit verkrijgen.

Net zoals bij iedere vakantie is het ook belangrijk om een souvenir mee naar huis te brengen, een aandenken aan een fantastische tijd waar je je heel even niet moest bezighouden met je dagtaak, eten maken op regelmatige tijdstippen en het dragen van kledij die niet ruikt naar zweetvoeten. Een beeldje van ons klein icoon, dat lustig in het rond plast of een T-shirt met Ik -hartje- Blankenberge-print zijn nu niet meteen de dingen waarvan ik ga dromen.

Zijn Monopolybord brengt Christophe overal in het land. (foto CLL)
Zijn Monopolybord brengt Christophe overal in het land. (foto CLL)

Neen, we slaan twee vliegen in één klap. In iedere straat van het Monopolybord gaan we op zoek naar een leuk, aangenaam en waarom niet eens bijzonder café om er een lokale lekkernij te drinken. We steunen op deze manier de horeca, na een maandenlange lockdown en we laten hen meteen het respectievelijke hokje ondertekenen. Het compleet gevulde bord, ingekaderd in onze living opgehangen? Heel wat beter dan de saaie diareeks waarmee oom Karel in lang vervlogen tijden ons urenlang wist te vervelen.

Camper

Met onze kleine camper, niet veel groter dan een bestelwagen, als uitvalsbasis en het gezelschapsspel onder de arm, begonnen we aan onze bijzondere missie. Wat we bij onze start dan weer niet wisten, was dat onze staycation extra speciaal zou worden. Gedurende de twee weken waarin we het Belgenland afspeurden naar leuke dingen, kwam de Nationale Veiligheidsraad twee keer bijeen en werden steeds opnieuw nieuwe maatregelen genomen. Meteen werden we geconfronteerd met de veerkracht en de koppigheid van de Belgen onder het motto: “Moeilijk gaat ook.”

Start

Starten doen we in ons eigen Lauwe (deelgemeente van Menen), parel aan de Leie en zowat de mooiste gemeente van in de knapste provincie ter wereld. Wie anders dan ook om het ‘startvakje te tekenen dan de burgervader van postcode 8930, Eddy Lust. De te verwachten vraag viel dan ook relatief snel. “Is er een avontuur in Menen voorzien ook?” klinkt het met een nieuwsgierige toon.

Criticasters zullen al snel reageren dat Menen op sterven na dood is. Helaas moeten we die mensen teleurstellen. Want na ons vertrek uit het gemeentehuis moeten we slechts enkele honderden meters stappen om een tweede vakje te kunnen vullen.

Burgemeester van Menen Eddy Lust mag het eerste vakje tekenen: start!
Burgemeester van Menen Eddy Lust mag het eerste vakje tekenen: start!© CLL

Het was, tijdens onze voorbereiding, een breinbreker van formaat. “Wie kan er in hemelsnaam het vakje van de gevangenis tekenen?” Even een gevangenis binnenstappen, is nu niet meteen iets wat justitie zou gaan toelaten en het zou ook niet bepaald voor een positieve noot zorgen.

De grensgemeente bood ons echter een antwoord, te vinden op de hoek van de Koningstraat en de Esplanadestraat. Enige tijd terug ontdekten we er de meest exclusieve SM-kelder van het land en die kelder was van een rasechte gevangenis voorzien. Na ons wat moed te hebben ingedronken, in de vorm van een Duvel of twee, daalde de dame van het huis af in de donkere diepte van de kelder, waar ze met plezier haar krabbel plaatste. Een bijzonder café, een blonde deerne en de mogelijkheid om er je onder te dompelen in een wereld van lichamelijk plezier? Onze Monopoly-roadtrip is alvast goed begonnen en we zijn nog niet eens uit onze thuisstad vertrokken.

Deze camper was de uitvalsbasis van de Tour de Monopoly.
Deze camper was de uitvalsbasis van de Tour de Monopoly.© CLL

Morgen trekken we richting Kortrijk, waar de Lange Steenstraat het volgende objectief zal worden. Wat heeft de stad van de gulden sporen voor ons in petto, behalve de Broeltorens en het Begijnhof?

De verdere avonturen van onze reporter lees je op KW.be/monopoly

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.