Totempalen voor tien jaar stedenband tussen Roeselare en Dogbo

Stefaan Devarrewaere, Rita Uijtenhove (Spanjeschool De Tassche), Henk Kindt en Delphine Lerouge bij de nieuwe totems.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Stefaan Devarrewaere, Rita Uijtenhove (Spanjeschool De Tassche), Henk Kindt en Delphine Lerouge bij de nieuwe totems.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Dogbo in het West-Afrikaanse Benin en Roeselare sloten in 2010 een stedenband. De tiende verjaardag van wat veel meer is dan een verbroedering wordt gevierd met zes informatieve totempalen in de straten van Roeselare.

Dogbo ligt 6.555 kilometer van Roeselare verwijderd en door corona misschien nog veel verder. Toch proberen Dogbo en Roeselare de banden aan te houden, zeker nu een belangrijke verjaardag mag gevierd worden.

De stedenband dateert van 26 november 2010 toen beide steden een overeenkomst tekenden om samen te werken in het kader van het Noord-Zuidbeleid. Wat begon als een sprong in het duister is een decennium later uitgegroeid tot een sterke vriendschapsband tussen beide steden. Roeselare en Dogbo zien elkaar als evenwaardige partners en de samenwerking is divers. Het gaat over de organisatie van de markt over de registratie van geboorteaktes tot de aanpak van de afvalproblematiek.

De eerste resultaten werden geboekt op het vlak van geboorteregistratie. Die ging van veertig naar honderd procent. Op vandaag krijgt elk kind dat geboren wordt in Dogbo een identiteit waardoor het rechten kan opbouwen, in Benin een uitzonderlijke prestatie. Voor dit project kregen beide steden in 2018 een Europese prijs.

Totems

Gaandeweg zijn er de laatste jaren ook andere vormen van samenwerking gegroeid tussen het middenveld, de scholen en de gezondheidszorg.

Zo hebben de basisscholen De Plataan, De Octopus en de Spanjeschool/De Tassche een vriendschapsband met drie scholen in Dogbo. Sinds 2016 is er ook vzw D. O. G. B. O. die sociale projecten ondersteunt met middelen van onder meer de provincie West-Vlaanderen.

Om die tien jaar vriendschap en samenwerking te vieren probeert Roeselare ook in deze lastige pandemiejaren de Roeselarenaar nog meer te laten kennismaken met hun partnerstad in het verre West-Afrika.

zes thema’s

Aan de hand van zes informatietotems die verspreid staan over de stad kan je tot 30 april kennis maken met de diversiteit van de samenwerking waarbij zes thema’s worden belicht en de sfeer van de partnerstad wordt belicht. De totems staan op de Grote Markt, de Botermarkt, De Munt, het Stationsplein, de centrale hal van AZ Delta en op de tweede verdieping van ARhus. (Bart Crabbe)

Meer informatie op www.dogbo.roeselare.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier