Totale aantal coronabesmettingen in Torhouts rusthuis opgelopen tot 25

De bezoekregeling in het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus wordt vanaf donderdag weer versoepeld. © foto JS
Johan Sabbe

De voorbije week hebben zeven bewoners van het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus een positieve Covid-19-test afgelegd. Dat brengt het totale aantal vastgestelde besmettingen op 25. Helaas zijn er vijf van de besmette bewoners aan het virus gestorven.

Twee bewoners testten het voorbije weekend positief. Aangezien hun kamers zich dicht bij elkaar bevinden, werd in overleg met de coördinerende raadgevende arts beslist om alle bewoners in de buurt van de bewuste kamers te testen, net als het personeel van de afdeling. Uit dat onderzoek bleek dat het coronavirus nóg twee andere bewoners te pakken had. Ook drie senioren van de precohorte-afdeling testten positief.

Tot nu toe 15 personeelsleden besmet

Van de 172 rusthuisbewoners verblijven er momenteel tien coronapatiënten op de cohorteafdeling en twee in het Sint-Rembertziekenhuis. Acht bewoners die met Covid-19 besmet werden, zijn intussen naar hun kamer kunnen terugkeren. Samen met de vijf overleden mensen brengt dat het totaal op 25.

Sinds het begin van de coronacrisis hebben tot nu toe 15 personeelsleden van het rusthuis een positieve test afgelegd. Vier van hen zijn alweer aan het werk. Het zorgteam doet er alles aan om met vereende krachten het coronavirus te bestrijden.

Succesvolle babbelboxen worden behouden

In het weekend van Moederdag lanceerde het woonzorgcentrum drie babbelboxen. Op een strikt beveiligde manier konden de bewoners en een familielid, na afspraak en gescheiden door een plexiwand, rechtstreeks met elkaar praten. Het opstarten van deze vorm van communicatie houdt geen verband met de recente besmettingen. Fysiek contact met de bewoners was trouwens niet mogelijk en na elk gesprek werd de gebruikte babbelbox grondig ontsmet.

Het succesvolle systeem van de babbelboxen functioneert vlot en wordt dan ook behouden. De boxen blijven van maandag tot en met vrijdag toegankelijk. In de weekends wordt er intensief ingezet op videogesprekken. Om de veiligheid van zowel de bewoners als de personeelsleden te garanderen, overwegen de directie en het stadsbestuur momenteel nog geen verdere uitbreiding van de contactname. Zeker nog tot en met 1 juni blijft – los van de babbelboxen – bezoek aan het rusthuis uitgesloten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten