Tot helft minder transmigranten aan de kust

© belga
Redactie KW

Het aantal transmigranten dat in de kustzone wordt opgepakt, ligt sinds mei tot de helft lager dan vorig jaar. In augustus zou de daling nog duidelijker zijn. “Door een combinatie van factoren”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. “Maar het fenomeen is niet weg. We blijven waakzaam.”

Vorig jaar werden in West-Vlaanderen in totaal 7.048 migranten opgepakt die illegaal het Verenigd Koninkrijk probeerden te bereiken. Sinds mei van dit jaar ligt dat tot de helft lager en vanaf augustus zelfs nog minder, “maar de maand is nog niet voorbij”, waarschuwt gouverneur Decaluwé.

“Franse rapporten signaleren sinds mei een verhoogd aantal oversteken met kleine bootjes, iets wat bij ons veel minder gebeurt”, aldus de gouverneur. “De mensensmokkelaars zijn veranderd van tactiek. Maar ook in Frankrijk is het aantal transmigranten iets gezakt. Misschien worden ook meer zuidelijke routes gebruikt en speelt de onzekerheid rond de Brexit een rol. Het zal een combinatie van factoren zijn.”

“Waakzaam blijven”

“Het fenomeen van de transmigratie is zeker niet verdwenen”, beseft Decaluwé. “Het blijft dweilen met de kraan open. Als wij de controles opgeven, zullen we die mensen zien terugkeren. In het najaar, als het weer minder is en het gevaarlijker wordt om met kleine bootjes de oversteek te wagen, zullen ze misschien weer meer via onze havens Engeland proberen te bereiken. We blijven waakzaam en houden contact met de Franse en Britse overheden. Maar het is voor onze politiediensten een voordeel dat het nu, in de drukke zomerperiode aan de kust, wat kalmer is op het vlak van transmigranten.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier