Tot een jaar lang wachten op plaats is geen uitzondering in regio Tielt

Potentiële inwoners moeten soms lang wachten op een plaatsje in een woonzorgcentrum. (Foto TB)
Redactie KW

In de woonzorgcentra van Curando Midden (Mariaburcht in Dentergem en Sint-Jozef in Ruiselede) zijn de wachtlijsten licht gedaald in vergelijking met drie jaar geleden. De gemiddelde wachtduur bedraagt in die zorginstellingen een jaar voor ouderen met een hoge zorggraad.

Lees alle artikels over dit onderwerp in ons Dossier rusthuizen

“Dat is korter dan vroeger door de uitbreiding van het aantal bedden in de regio. En doordat er veel bewoners worden opgenomen die almaar meer zorgbehoevend zijn leidt dat tot kortere verblijfsperiodes in de woonzorgcentra”, zeggen Bieke Lauwers (Sint-Jozef) en Nele Verbeke (Mariaburcht). Ook is er meer en meer ondersteuning voor de thuiszorg, waardoor opname in een wzc voor sommige mensen op de wachtlijst wat kan worden uitgesteld.

In het woonzorgcentrum Rozenberg in Oostrozebeke bleef de wachtduur de voorbije drie jaar ongewijzigd: zeven maanden voor inwoners van de eigen gemeente en drie jaar voor anderen. In Ter Deeve (Meulebeke) is dat zes maanden tot een jaar. “De duurtijd is toegenomen. Voor personen met een laag zorgprofiel is de kans op opname zo goed als onbestaand”, zegt directeur Griet Serroels.

Vier maanden

In wzc Sint-Andries in Tielt en wzc O.L.V. van Lourdes in Wakken ligt de wachttermijn op ongeveer vier maanden. In die laatste zorginstelling betekent dat een daling met een tweetal maanden. De totale wachtlijst is er in twee jaar met goed 100 personen verminderd. Al vindt directeur Serroels van wzc Ter Deeve dat dergelijke cijfers niet echt een reëel beeld geven van de situatie. “Veel mensen staan in verschillende instellingen op de wachtlijsten en niet iedereen laat het weten als men in een ander woonzorgcentrum wordt opgenomen.”

(TVW)