De basisregels blijven gelden: handen wassen, anderhalve meter afstand houden en mondneusmasker dragen waar dat niet kan. "Dit blijven dé belangrijkste maatregelen", zegt Wilmès.

De veelbesproken bubbel van vijf wordt dus vervangen door een nieuw systeem waarbij iedereen afzonderlijk - dus niet langer per gezin - per maand nauw contact mag hebben met tot vijf mensen. Nauw contact omschrijft Wilmès als "fysiek dicht bij iemand zijn die geen huisgenoot is voor langer dan 15 minuten en zonder afstand van 1,5 meter en zonder masker".

Wilmès sprak over 1 tot 5 personen, "een referentiecijfer, afhankelijk van de gezondheidssituatie. Op dit moment adviseren de experten iedereen per maand met maximaal vijf personen nauwe contacten te hebben." Wanneer dit referentiecijfer verlaagt naar bijvoorbeeld 1, werd niet duidelijk gemaakt. Dat wordt beslist met een nog te verfijnen barometer.

Die barometer zal op nationaal, regionaal en provinciaal niveau geleidelijk worden ingevoerd. "De barometer werkt volgens het principe van fasen", zegt Wilmès. "Hoe meer de situatie verslechtert, hoe meer beperkende maatregelen er moeten genomen worden."

Mondmaskers zijn vanaf 1 oktober niet meer verplicht in open lucht, behalve daar waar het druk is en de afstand niet gegarandeerd kan worden. Die plekken zijn bepaald door de lokale overheden, maar de premier vraagt aan de lokale besturen in deze wijziging mee te gaan (en dus niet de hele gemeente als druk te omschrijven, red.). Mondmaskers zijn wel nog altijd verplicht op welomschreven overdekte plaatsen zoals bijvoorbeeld openbaar vervoer, winkels of bioscopen.

Er is ook geen limiet meer op het aantal gasten bij professioneel georganiseerde evenementen. Voor privé-georganiseerde evenementen blijft limiet op 10 personen. Bij grote events met publiek gaat het om maximum 200 gasten binnenshuis en 400 gasten buitenshuis.

De quarantaine wordt vanaf 1 oktober van veertien naar zeven dagen teruggebracht "Als je symptomen hebt, moet je jezelf meteen voor zeven dagen in isolatie plaatsen. Als de test positief is, dan blijf je in quarantaine. Is de test negatief, dan mag je de quarantaine verlaten. Maar als je geen symptomen hebt na nauw contact met mensen die positief testten, mag je bij een negatieve test past na de zevende dag uit quarantaine. Als de test positief is, moet je nog eens 7 dagen in quarantaine. Dit toont het belang aan van afstand."

De app Corona-alert wordt op 30 september gelanceerd. "Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe efficiënter en relevanter ze zal zijn." Wilmès verzekert dat het om een veilige app gaat.

Tot slot wordt de druk op het gezondheidspersoneel verlicht door meer te testen in triagepunten (en niet bij huisartsen), een infopunt op te zetten en extra en een dispachting op te zetten voor wie waar kan testen. Ook de administratieve last voor huisartsen wordt verlicht. Resultaten van een test zouden bijvoorbeeld kunnen online worden bekeken.

"Wij zijn de oplossing", besluit Wilmès.

De basisregels blijven gelden: handen wassen, anderhalve meter afstand houden en mondneusmasker dragen waar dat niet kan. "Dit blijven dé belangrijkste maatregelen", zegt Wilmès.De veelbesproken bubbel van vijf wordt dus vervangen door een nieuw systeem waarbij iedereen afzonderlijk - dus niet langer per gezin - per maand nauw contact mag hebben met tot vijf mensen. Nauw contact omschrijft Wilmès als "fysiek dicht bij iemand zijn die geen huisgenoot is voor langer dan 15 minuten en zonder afstand van 1,5 meter en zonder masker". Wilmès sprak over 1 tot 5 personen, "een referentiecijfer, afhankelijk van de gezondheidssituatie. Op dit moment adviseren de experten iedereen per maand met maximaal vijf personen nauwe contacten te hebben." Wanneer dit referentiecijfer verlaagt naar bijvoorbeeld 1, werd niet duidelijk gemaakt. Dat wordt beslist met een nog te verfijnen barometer. Die barometer zal op nationaal, regionaal en provinciaal niveau geleidelijk worden ingevoerd. "De barometer werkt volgens het principe van fasen", zegt Wilmès. "Hoe meer de situatie verslechtert, hoe meer beperkende maatregelen er moeten genomen worden."Mondmaskers zijn vanaf 1 oktober niet meer verplicht in open lucht, behalve daar waar het druk is en de afstand niet gegarandeerd kan worden. Die plekken zijn bepaald door de lokale overheden, maar de premier vraagt aan de lokale besturen in deze wijziging mee te gaan (en dus niet de hele gemeente als druk te omschrijven, red.). Mondmaskers zijn wel nog altijd verplicht op welomschreven overdekte plaatsen zoals bijvoorbeeld openbaar vervoer, winkels of bioscopen. Er is ook geen limiet meer op het aantal gasten bij professioneel georganiseerde evenementen. Voor privé-georganiseerde evenementen blijft limiet op 10 personen. Bij grote events met publiek gaat het om maximum 200 gasten binnenshuis en 400 gasten buitenshuis.De quarantaine wordt vanaf 1 oktober van veertien naar zeven dagen teruggebracht "Als je symptomen hebt, moet je jezelf meteen voor zeven dagen in isolatie plaatsen. Als de test positief is, dan blijf je in quarantaine. Is de test negatief, dan mag je de quarantaine verlaten. Maar als je geen symptomen hebt na nauw contact met mensen die positief testten, mag je bij een negatieve test past na de zevende dag uit quarantaine. Als de test positief is, moet je nog eens 7 dagen in quarantaine. Dit toont het belang aan van afstand."De app Corona-alert wordt op 30 september gelanceerd. "Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe efficiënter en relevanter ze zal zijn." Wilmès verzekert dat het om een veilige app gaat.Tot slot wordt de druk op het gezondheidspersoneel verlicht door meer te testen in triagepunten (en niet bij huisartsen), een infopunt op te zetten en extra en een dispachting op te zetten voor wie waar kan testen. Ook de administratieve last voor huisartsen wordt verlicht. Resultaten van een test zouden bijvoorbeeld kunnen online worden bekeken."Wij zijn de oplossing", besluit Wilmès.