Tortelduifjes van toen schieten Paasfoor feestelijk op gang

Donderdagnamiddag werd in een zonovergoten Kortrijk de jaarlijkse Paasfoor geopend. Tezelfdertijd werden 4 prinsesjes gekroond. Opvallende gasten waren Jenny Plowy en Roland Schoutteten die elkaar 65 jaar geleden leerden kennen op de Paasfoor van 1954.

© JVGK

De 133 métiers lokten duizenden mensen voor een eerste rondgang van de foor en het openingsvuurwerk langs de Leieboorden. Onder hen Amélie, Anna, Elodie en Nellie, die als prinses gekroond werden. Zij worden 6 jaar in het paasweekend. De vier kinderen mogen een jaar lang de foor vertegenwoordigen. Alle vier kregen ze een kroontje, een tekening en een grote knuffel. De prinsessen mochten daarna naar hartenlust vissen in het eendjeskraam. “Met 133 attracties hebben we er drie meer dan de Zuidfoor in Brussel. We zijn best wel trots dat Kortrijk het beter doet en willen nog beter worden. We willen opnieuw de grootste foor van het land zijn. Nu al isde paasweek de mooiste week van onze stad”, klinkt het bij burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester).

De vier prinsesjes Amélie, Anna, Elodie en Nellie.
De vier prinsesjes Amélie, Anna, Elodie en Nellie.© JVGK

“De paasweek is de mooiste week van onze stad” – Vincent Van Quickenborne

Opgemerkte gasten bij de opening waren Jenny Plowy (81) en Roland Schoutteten (84). Zij leerden elkaar 65 jaar geleden kennen, op de Paasfoor van 1954. “Dat is een tijdje geleden, toen was alles helemaal anders met ‘de lutte met de beer’ , de ‘levende paardjes’, de ‘rups’, enzovoort”, lacht Jenny. Zij leerde Roland kennen op de boksauto’s. “Zij zag mij, maar ik had haar ook al in het motje. Ik ben ze nooit kwijt geraakt. Het is te hopen dat dit zo blijft”, grapt Roland. Het koppel heeft sindsdien geen enkele editie gemist. “We zijn tevreden dat we dit nog kunnen doen”, besluiten zij.

Het echtpaar Jenny Plowy en Roland Schoutteten. Ze leerden elkaar 65 jaar geleden kennen op de Paasfoor.
Het echtpaar Jenny Plowy en Roland Schoutteten. Ze leerden elkaar 65 jaar geleden kennen op de Paasfoor.© JVGK

Ook de kermiskramers zijn tevreden. “De voorbije jaren moesten we dikwijl horen dat de foor zou inkrimpen wegens grote stadswerken. Schepen van Markten Arne Vandendriessche heeft onze zorgen weggenomen. Hij beloofde dat de foor in 2020 niet ingeperkt wordt door de werken aan het Conservatoriumplein. Dat stelt ons gerust. Het neemt onze onzekerheid weg”, aldus Heidi Coussens, provinciaal voorzitter van de marktkramers. “Al onze inspanningen voor het milieu worden nu beloond. We gebruiken onder meer energiezuinige toestellen en led-verlichting, dit zonder subsidies. We zijn er van overtuigd dat het een mooie foor wordt.” Het openingsweekend belooft met het mooie weer alvast een succes te worden.

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

Op Witte Donderdag werd de Paasfoor in het centrum van Kortrijk feestelijk geopend. 's Avonds was er ook het vuurwerk aan de Leieboorden. Het openingsweekend belooft dankzij het mooie weer alvast een succes te worden. https://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/samenleving/tortelduifjes-van-toen-schieten-paasfoor-feestelijk-op-gang/article-normal-370991.html

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Vrijdag 19 april 2019
video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/2712393415454351/500

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.