Torhoutse VLTI-leerlingen twee dagen ondergedompeld in waterproblematiek

In Equiatros in het Oost-Vlaamse dorpje Scheldewindeke worden paarden via specifieke hydrotherapie gerevalideerd. (JS)
Johan Sabbe

Twee dagen werden de leerlingen van het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut (VLTI) ondergedompeld in de problematiek rond water. Met de medewerking van directeur Sabine Bosteels werkten de leerkrachten een programma uit met film, documentaires, lezingen, workshops, bedrijfsbezoeken en zelfs een museumbezoek.

De kick-off van het project kon tellen. De leerlingen mochten bij wijze van start genieten van een optreden door Waterscooter, een coverband uit eigen huis.

De jongens en meisjes uit de derde graad bekeken de film The Impossible, een rampenprent gebaseerd op waargebeurde feiten. Centraal staat een familie die een tsunami doormaakt en aan den lijve ondervindt hoe verwoestend water kan zijn. Na de film kregen allen de opdracht om een beklijvend gedichtje of prozatekstje te schrijven over water.

De leerlingen uit de tweede graad mochten tijdens een workshop diverse soorten water proeven. Ze kregen uitgelegd hoe de smaak bepaald wordt door de samenstelling van mineralen. Er bestaat zelfs bruin en zwart water, waarvan de mineralen gekarameliseerd zijn door er een elektrische stroom door te sturen. Een weetje uit de muziekwereld: de zangeres Madonna wil backstage overal haar zelfde soort water bij optredens. En net als wijnsommeliers bestaan er watersommeliers!

In samenwerking met GoodPlanet Belgium werd tijdens een interactief spel het belang van water voor je lichaam duidelijk gemaakt. De invloed van suiker in frisdranken kwam eveneens ter sprake. In de workshop aquadrones werd er dankzij de vzw Horizon Educatief gepraat over kleine drones die gebruikt worden om herstellingen uit te voeren onder water en het leven in de zee en de meren te bekijken en te onderzoeken. Ze worden ook ingeschakeld om beeldmateriaal te verkrijgen van wat er op de rivier- en oceaanbodems ligt en in het bijzonder om de moeilijk te bergen scheepswrakken te lokaliseren.

Paarden te water laten

De leerlingen uit de richtingen land- en tuinbouw enerzijds en paardrijden en verzorgen anderzijds gingen bij een aantal boeiende bedrijven op bezoek.

In Equiatros in het Oost-Vlaamse dorpje Scheldewindeke worden paarden via hydrotherapie gerevalideerd. Ze worden er dus te water gelaten om te herstellen.

In d’Arta, het bedrijf van vriesverse producten in Ardooie, werd de waterzuiveringsinstallatie bekeken. Ook het zuiveringssysteem van rioolwater door Aquafin werd bezocht. Inagro in Beitem zorgde dan weer voor input over water in de land- en tuinbouw.

“Na dit mooie project zijn onze leerlingen er meer dan ooit van overtuigd dat ze zuinig moeten omspringen met zoet water en dat water bijzonder veel positieve toepassingen heeft”, aldus directeur Sabine Bosteels.

Intussen is een groepje leerkrachten al luidop aan het dromen van een nieuwe thematweedaagse. Onderwerpen als voeding of burgerschap behoren tot de mogelijkheden. Het zou de bedoeling zijn om leerlingen uit verschillende studierichtingen nog meer met elkaar in contact te brengen zodat ze elkaars leefwereld en elkaars interesses kunnen leren kennen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier