https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Torhoutse triatleten vinden elkaar terug in de coronacrisis

Kris Coddens (links) ging op pad met Joerie Vansteelant. Het Torhoutse duo verzamelde samen al heel wat internationale titels. © gf
Sam Bracke
Sam Bracke Sportredacteur KW

Generatiegenoten, Torhoutenaars, concurrenten bij de jeugd, maar ook al jaren vrienden en trainingsmakkers. Triatleten Kris Coddens (39) en Joerie Vansteelant vinden in deze coronatijden steun bij elkaar en gaan meer dan ooit samen trainen.

“Hier in België hebben we het geluk dat we nog buiten mogen komen en met twee mogen sporten”, blijft Kris Coddens, voormalig Europees kampioen crossduatlon, positief. “Dus bij deze een oproep aan andere sporters: hou je aan de regels zodat we dat voorrecht kunnen behouden. Als leerkracht LO aan Sportschool Sivi in Torhout kan ik thuis het werk wat beter verdelen, waardoor ik overdag meer kan trainen. Het zwemmen, mijn zwakste onderdeel, valt wel weg. Het zal me veel tijd kosten om dat in te halen.”

Ook Joerie Vansteelant, meervoudig wereldkampioen duatlon, probeert de moed erin te houden. “Ik werk als accountmanager voor fietsfabrikant Bianchi, een bedrijf uit de zwaarst getroffen regio in Italië. Sinds maandag ben ik technisch werkloos. Ik maak er het beste van en heb nu wel wat meer tijd om te gaan fietsen. Het is wat puzzelwerk omdat we maximaal met twee mogen trainen, maar dat is het minste van mijn zorgen. We zijn blij dat we nog naar buiten mogen om ons uit te leven!”

Seizoensstart

Joerie doet al even niet meer aan competitie, maar Kris zag wel zijn seizoensstart in het water vallen. “Naast een trainingsstage in de paasvakantie had ik in maart twee voorbereidende wedstrijden in België gepland. In april stonden er nog Xterra’s in Malta en Griekenland op het programma. Gelukkig heb ik doelbewust gewacht met vluchten of verblijven boeken, dus moest ik niets annuleren.”


Bij de jeugd waren Kris en Joerie, hier links vooraan tijdens een wedstrijd in hun thuisstad Torhout, concurrenten.
Bij de jeugd waren Kris en Joerie, hier links vooraan tijdens een wedstrijd in hun thuisstad Torhout, concurrenten.© gf

En dus proberen de twee Torhoutse atleten er de moed in te houden door af en toe samen te trainen. “Normaal gezien heb ik tijdens de week niet veel tijd om af te spreken, maar nu is dat uiteraard anders. Bovendien wonen we niet ver van elkaar, wat in deze tijden natuurlijk heel praktisch is”, aldus Joerie. “Tijdens de gezamenlijke trainingen gebruiken we ons gezond verstand en houden we ons aan de regels van social distancing“, vult Kris aan. “We laten ons ook niet verleiden om de regel van twee te overtreden.”

Xterra in juni

Kris hoopt alvast in juni weer officieel aan de bak te kunnen. “Maar ik hou er wel rekening mee dat het ook anders kan uitdraaien. In Wuhan zaten de Chinezen, toch een gedisciplineerd volk, ruim twee maanden in lockdown. Ik ga er dus van uit dat het voor ons niet sneller zal gaan. Gelukkig heb ik snel de knop kunnen omdraaien en me niet druk gemaakt over het wegvallen van de zwemtrainingen. We moeten terug in wintermodus: de nadruk leggen op basistraining en tijd nemen voor wat anders, zoals krachtoefeningen en wat family time. Ik hou voorlopig nog een van mijn grootste doelen voor ogen: Xterra België op 13 juni. Laat ons hopen…

In afwachting hoop ik vooral dat we mogen blijven buiten sporten, want we zijn een van de weinige ‘lockdownlanden’ waar dat nog mag. Als sportleraar ben ik heel blij dat de overheid het belang van sporten inziet.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.