Torhoutse stadstraktatie gebeurt online met zanger Christoff

Vorig jaar waren De Romeo's tijdens de stadstraktatie te gast. Straks helaas geen overvolle Torhoutse Markt, maar wél de livestream van een concert door zanger Christoff.©Johan Sabbe
Vorig jaar waren De Romeo's tijdens de stadstraktatie te gast. Straks helaas geen overvolle Torhoutse Markt, maar wél de livestream van een concert door zanger Christoff.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

In Torhout worden in het kader van corona gelukkig geen drones ingezet, maar de traditionele stadstraktatie zal wél anders dan anders verlopen. Het wordt een digitaal evenement met een optreden door de Vlaamse zanger Christoff. Dat heeft burgemeester Kristof Audenaert maandagavond bij de start van de online gemeenteraadszitting gemeld.

Dit jaar dus geen geroosterde sprotjes, glühwein en volkstoeloop op de Markt, maar toch wil de stad het nieuwe jaar niet zonder franje inzetten. “We zorgen voor een online alternatief op zondag 3 januari vanaf 11.30 uur”, verduidelijkte de burgemeester. “Eerst zal ik mijn korte nieuwjaarstoespraak houden en daarna volgt er via livestream op de Facebook-pagina van de stad een concert. Wees gerust, ik zal niet zelf zingen. Dat laten we over aan de Vlaamse vedette Christoff. Na het optreden vragen we iedereen om thuis het glas te heffen op 2021 en vanop veilige afstand te klinken met de buren. We werken met een professionele firma, zodat er wat schwung komt in de show.”

Tijdens de stadstraktatie vallen er drie Torhoutbonnen van 100 euro te winnen voor wie tijdens de livestream een foto neemt waarop hij of zij, al dan niet met het hele gezin, een toost op het nieuwe jaar uitbrengt.

Eerste vaccins voor het woonzorgcentrum

Kristof Audenaert had het ook over de Torhoutse vaccinatiestrategie. “Het goede nieuws is dat het AZ Delta de distributie mag doen van het vaccin Pfizer/BioNTech voor de woonzorgcentra. Het toebrengen van vaccins geeft hoop, maar de weg blijft lang. Een lange tocht door de woestijn. Sowieso zullen we als stadsbestuur het logistieke proces voor de vaccinatie ondersteunen. Het toedienen zal gebeuren op het ritme van de levering van de vaccins. We zijn daarvan afhankelijk. In een eerste fase, wellicht al januari en februari, zal er maar een heel beperkte hoeveelheid vaccins beschikbaar zijn. Die worden voorbehouden voor de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra en voor zorgprofessionals in ziekenhuizen en de eerstelijnszorg.”

In een tweede fase, ten vroegste vanaf maart, wordt de vaccinatie uitgebreid naar de volgende prioritaire groepen, met name de 65-plussers en de risicopatiënten tussen de 45 en de 65 jaar. Later in het voorjaar komen de essentiële maatschappelijke en/of economische functies aan bod. Pas als er een ruime voorraad van vaccins beschikbaar is, kunnen ook de laagrisicogroepen ingeënt worden.

Er zullen geen drones ingezet worden

De burgemeester had het ook over de plaatselijke controles op het naleven van de coronamaatregelen in de eindejaarsperiode.

“Concreet zal de politie onder meer controleren tijdens de woensdagmarkt”, zei hij. “Er blijven ook geregeld controles gebeuren nabij de onderwijsinstellingen om samenscholingen tegen te gaan en de mondmaskerplicht af te dwingen. Elke nacht heeft er controle plaats op het naleven van de avondklok tussen middernacht en 5 uur in de vroege morgen.”

“Bij meldingen van nachtlawaai en abnormaal veel beweging op en om een woning kan er worden aangebeld en toestemming gevraagd om het huis te betreden voor controle op niet-toegelaten samenscholingen. Bij weigering van toegang en een sterk vermoeden van inbreuken, kan er in overleg met de procureur uiteindelijk toch binnengegaan worden. Bij positieve vaststellingen riskeert de organisator van de samenscholing een boete van 750 euro en krijgen alle andere aanwezigen vanaf 12 jaar een boete van 250 euro. Voor het afsteken van vuurwerk geldt er een nultolerantie. Er zal om inbreuken vast te stellen evenwel geen gebruik gemaakt worden van technische middelen zoals drones.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier