Torhoutse stadsfinanciën zien er ondanks corona gezond uit

Corona had een grote impact op het woonzorgcentrum Sint-Augustinus en daardoor ook op de stadsfinanciën.©Johan Sabbe
Corona had een grote impact op het woonzorgcentrum Sint-Augustinus en daardoor ook op de stadsfinanciën.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

In zowat elke gemeente had de coronacrisis een nadelige invloed op de inkomsten en uitgaven, maar desondanks zien de Torhoutse stadsfinanciën er gezond uit. Schepen Joost Cuvelier (CD&V) legde maandagavond bij de voorstelling van de stedelijke jaarrekening 2020 een rooskleurig bilan aan de gemeenteraad voor.

Voortaan rapporteren de stad en het OCMW één gezamenlijke rekening, net zoals de planning en de budgettering al in een gemeenschappelijk meerjarenplan gebeuren.

Minder opbrengsten uit sport en cultuur

“Uiteraard is het onze bedoeling om de stadsfinanciën gezond te houden”, zei schepen Cuvelier. “En dit zonder de personenbelasting en de opcentiemen te verhogen. Wel hebben we de werkingskosten en de personeelsuitgaven scherp gebudgetteerd. De autofinancieringsmarge klopt hierdoor af op bijna 2,3 miljoen euro en het exploitatiesaldo op 4,7 miljoen euro op jaarbasis.”

Corona had ook in Torhout een grote financiële weerslag. Dat vertaalde zich onder andere in minder opbrengsten uit het cultuurcentrum de Brouckere, de sportactiviteiten, de externe OCMW-poetsdienst en het open restaurant van het woonzorgcentrum. Dat werd deels gecompenseerd door minder uitgaven vanwege geannuleerde activiteiten en niet-geleverde prestaties.

Grote impact op woonzorgcentrum Sint-Augustinus

“Daarnaast was er een grote impact op de werking en de opbrengsten van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus en het centrum voor dagverzorging De Oase”, vervolgde de schepen. “Door een tijdelijke opnamestop voor nieuwe bewoners en het sluiten van De Oase om ze in te richten als cohorteafdeling ging er geld verloren. Dat werd gedeeltelijk goedgemaakt door subsidies van de hogere overheid.”

“Bovendien waren er de rechtstreekse uitgaven ten gevolge van corona. Zo werd er liefst 556.000 euro gespendeerd aan noodplanning: de inrichting van het triagecentrum, beschermingsmateriaal voor het personeel, enzovoort. Voorts werden de getroffen verenigingen, handelaars en mensen in een kwetsbare situatie ondersteund voor in totaal ruim 245.000 euro.”

Sinds 2012 is uitstaande schuld meer dan gehalveerd

De investeringsuitgaven komen uit op een bedrag van 5,6 miljoen euro. De voornaamste investeringen waren de aankoop van de site Pollet en de inrichting van de bijhorende parking (1,86 miljoen euro), de bijdragen in de heraanleg van de Noordlaan en het Landschapspark (338.000 euro), het aandeel in de fietssnelweg Spoor 3 en de fietstunnel (309.000 euro) en de uitvoering van het masterplan van de technische dienst (248.000 euro).

“Er werd voor bijna 2,45 miljoen euro kapitaal afgelost, wat de totale uitstaande schuld eind 2020 op 20,7 miljoen euro bracht”, klonk Joost Cuvelier tevreden. “Per inwoner is dat een openstaande schuld van nog maar een dikke 1.000 euro. De dalende trend in de uitstaande schuld van de voorbije jaren zet zich dus door. Sinds 2012 is die uitstaande schuld meer dan gehalveerd. De gezonde financiële toestand blijkt ook uit de kaspositie, die eind 2020 iets meer dan 12 miljoen euro bedroeg.”

Oppositie stelt zich vragen over de toekomst

“We zullen de komende jaren heel goed op de centen moeten letten”, reageerde Eva Maes (N-VA). “Er zijn veel plannen, die heel wat zullen kosten. Corona heeft de centen natuurlijk geen deugd gedaan, dus is er grote voorzichtigheid geboden om de stad niet in financiële avonturen te storten.”

Ruben Vangheluwe (Groen) vroeg zich evenzo af hoe alle projecten gerealiseerd zullen kunnen worden, nu corona de stadsfinanciën serieus pijn heeft gedaan.

“De komende drie jaar zal er ongeveer 25 miljoen euro geleend worden”, pikte onafhankelijk raadslid Koen Sap daarop in. “Intussen valt me op dat er heel wat projecten in voorbereiding zijn. Er is dus inderdaad een hoop werk op de plank. Het lijkt me aan te raden om de projecten waar de kostprijs van de grondstoffen een grote rol in speelt, prioritair te behandelen. De prijsverhogingen op dat vlak zijn hallucinant. Ook de rente zou volgend jaar weleens drastisch kunnen stijgen, wat u waakzaam zou moeten maken.”

Schepen Cuvelier: “We hebben momenteel een sterke kaspositie, die we goed zullen gebruiken. Vandaar dat we niet snel nieuwe leningen zullen aangaan. We willen geen centen uitgeven zonder dat het nodig is.”

“Dat is onverstandig”, vond Koen Sap. “Nu de intrestvoeten historisch laag zijn, is het moment ideaal om te lenen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier