Torhoutse stadsdiensten bannen alle wegwerpplastic

Plastic bekertjes, zoals hier tijdens een stadstraktatie van enkele jaren geleden, worden al eventjes in Torhout niet meer gebruikt.©Johan Sabbe Johan Sabbe
Plastic bekertjes, zoals hier tijdens een stadstraktatie van enkele jaren geleden, worden al eventjes in Torhout niet meer gebruikt.©Johan Sabbe Johan Sabbe
Johan Sabbe

Op het einde van de actiemaand ‘Mei Plasticvrij’ bracht Nick Mouton (Vooruit) de kwestie van het bannen van plastic maandagavond in de zitting van de Torhoutse gemeenteraad ter sprake. Hij zei dat de stad een voorbeeldfunctie ter zake dient in te nemen.

“We moeten de bevolking sensibiliseren over de negatieve impact van plastic op de mens en het milieu”, klonk het. “Vanaf 3 juli treedt er een Europees verbod op wegwerpplastic in voege. Dus kunnen we als stadsbestuur niet achterblijven. Door welke stadsdiensten en bij welke activiteiten wordt er tegenwoordig nog plastic gebruikt? En wat kan er op dat vlak nog beter? Er zijn zonder twijfel al heel wat stappen gezet, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst.”

Stadsdiensten bannen wegwerpmateriaal

“Het klopt dat er vanaf 3 juli geen wegwerpplastic in de EU meer toegelaten is”, antwoordde schepen van Leefmilieu Elsie Desmet (CD&V). “Het gaat om vorken, messen, lepels, eetstokjes, wegwerpborden, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes. Met de stad zijn we geruime tijd geleden al gestart met de omschakeling. In 2019 hebben we de voorbereidingen ingezet. Zo gebruiken we sindsdien geen plastic wegwerpbekers meer. MIROM ondersteunde ons daarin door een groot aantal herbruikbare bekers aan te kopen.”

“Voorts hebben we alle wegwerpmateriaal gebannen voor zover de wetgeving rond voedselveiligheid dat toeliet. De plastic bekers aan de waterdispensers en de koffieautomaten zijn vervangen door glazen en kopjes, maar door corona werden we verplicht om tijdelijk terug te grijpen naar de plastic bekers.”

“Intussen hebben we alle stadsdiensten opnieuw bevraagd. We merken dat iedereen volop blijft inzetten op herbruikbaar materiaal. Wegwerpspullen, en dus ook plastic, zijn uit den boze.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier