Torhoutse sportraad krijgt een nieuwe structuur

Voorzitter van de stedelijke sportraad Patrick Bostoen. © foto JS
Johan Sabbe

Een nieuwe politieke legislatuur betekent ook een nieuwe stedelijke sportraad. Patrick Bostoen (57) heeft er zijn eerste termijn van zes jaar als voorzitter van het adviesorgaan opzitten en ambieert een tweede termijn. Hij heeft erop aangestuurd dat de sportraad grondig hervormd zou worden en dat gebeurt ook. Straks wordt er met een totaal nieuwe structuur van wal gestoken.

Patrick, die in de Sint-Rembertlaan woont, heeft jarenlang gevoetbald en is ondervoorzitter van tennisvereniging KTG Houtland, die haar zestigste verjaardag viert. Hij is blij dat de statuten van de sportraad grondig aangepast worden om de werking een nieuwe en naar zijn mening betere invulling te kunnen geven.

“Tot nu toe bestond het bestuur uit vertegenwoordigers van verschillende secties”, legt hij uit. “Afgevaardigden uit de schoolsport, de indoorrecreatie, de outdoorrecreatie, de indoorcompetitie, de outdoorcompetitie, de volkssporten en de organisatiecomités. Goedbedoeld, maar niet langer vlot werkbaar. Sommigen komen naar de bestuursvergaderingen omdat het moet en niet omdat de lokale sportmaterie hen na aan het hart ligt. En dus pakken we het nu anders aan.”

De kern van het bestuur zal voortaan bestaan uit minimum zeven en maximum dertien zogenoemde sportambassadeurs. Dat zouden mensen moeten zijn die zich met hart en ziel voor de werking en de doelstellingen van de sportraad inzetten. Het dagelijks bestuur blijft bestaan zoals vroeger: met een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris, het diensthoofd Sport Heidi Trio en sportschepen Rita Dewulf. Naast de Raad van Sportambassadeurs en het dagelijks bestuur heb je dan nog de algemene vergadering en de werkgroepen. De algemene vergadering staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in het sportbeleid van de stad.

Over clubgrenzen heen

“Het hoofddoel is om mensen samen te brengen rond sport. En om informatie uit te wisselen over de evolutie in het Vlaamse en Torhoutse sportlandschap”, verduidelijkt Patrick. “De Raad van Sportambassadeurs wordt verkozen door de algemene vergadering. Binnen die raad wordt er gestreefd naar gendergelijkheid, wat wil zeggen dat minstens een derde van de leden van een ander geslacht moet zijn. De Raad van Sportambassadeurs zal adviezen over de sport verlenen aan het stadsbestuur. De sportambassadeurs dienen een ruime interesse in het stedelijke sportbeleid te hebben en erover mee te denken over de clubgrenzen heen.”

Werkgroepen worden enkel opgericht om bepaalde onderwerpen grondiger te onderzoeken en zo de stad gefundeerd te kunnen adviseren. Wie lid van de sportraad wil worden, dient zich tegen maandag 6 mei aan te melden via www.torhout.be/sportraad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier